Clinton cere clarificari privind legaturile sefului de campanie al lui Trump cu rusii

Dora Vulcan | 15.08.2016

Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţia SUA, îi cere adversarului Donald Trump să dezvăluie toate legăturile proruse, după ce cotidianul New York Times a dezvăluit că şeful de campanie republican, Paul Manafort, ar fi primit fonduri din partea unui partid ucrainean, el negând acuzaţiile.

Pe aceeași temă

 

 

Conform unor surse judiciare ucrainene citate de cotidianul The New York Times, Paul Manafort, şeful echipei de campanie a lui Donald Trump, a oferit în trecut consultanţă politică Partidului Regiunilor, formaţiunea fostului preşedinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Anchetatorii ucraineni încearcă să găsească documente secrete ale companiilor cu care a colaborat Partidul Regiunilor. Note scrise arată că Paul Manafort ar fi primit 12,7 milioane de dolari, în mod secret, în perioada 2007-2012, dezvăluie Direcţia naţională anticorupţie din Ucraina. Vikor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul anului 2014 şi se află în Rusia.

 

 

Paul Manafort a criticat dur cotidianul NYT şi a respins acuzaţiile. "Încă o dată, cotidianul The New York Times a optat să ignore faptele şi jurnalismul profesionist pentru a-şi respecta agenda politică, alegând să îmi atace personalitatea şi reputaţia în loc de a prezenta o relatare corectă. Sugestia că aş fi acceptat plăţi ilegale este nefondată, naivă şi lipsită de sens", a declarat Paul Manafort pentru NBC News şi Politico.com.

 

 

Reacţia Partidului Democrat nu a întârziat, formaţiunea cerând expicaţii în legătură cu "poziţiile politice favorabile preşedintelui rus Vladimir Putin adoptate de Donald Trump".

 

 

"Donald Trump are o responsabilitate de a dezvălui legăturile şefului de campanie, Paul Manafort, şi ale altor consilieri, cu entităţi ruse ori proruse, inclusiv dacă vreunul dintre angajaţii sau consultanţii lui Trump sunt plătiţi sau reprezintă astfel de entităţi", a transmis Robby Mook, un reprezentant al echipei lui Hillary Clinton.

 

 

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a reiterat sâmbătă că preşedintele Barack Obama a contribuit la crearea reţelei teroriste Stat Islamic, denunţând presupuse relatări tendenţioase ale unor companii media despre ineficienţa campaniei sale electorale, relatează Reuters. Donald Trump a făcut aceste declaraţii în cadrul unui eveniment de campanie desfăşurat în statul Connecticut. Trump a ameninţat din nou că va retrage acreditările jurnaliştilor de la cotidianul The New York Times. Sâmbătă, ziarul din New York a publicat un articol în care detaliază eforturile echipei sale de campanie de a-l face să se concentreze pe temele generale ale campaniei. Candidatul republican a retras deja acreditările altor publicaţii, inclusiv ale The Washington Post. "Sunt nişte oameni foarte necinstiţi. Poate ar trebui să se gândească la o măsură de retragere a acreditărilor", a subliniat Trump, referindu-se la jurnaliştii NYT.

 

 

Duminică, Donald Trump a transmis prin Twitter: "Dacă presa dezgustătoare şi coruptă ar relata corect despre mine, fără a conferi un sens fals cuvintelor mele, aş învinge-o pe Hillary Clinton cu o diferenţă de 20%".

 

 

În cursul întâlnirii de sâmbătă, simpatizanţii lui Trump au scandat de câteva ori "Să fie închisă!", un slogan folosit frecvent cu referire la Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţie. De obicei, Donald Trump răspundea la acest slogan prin promisiunea de a o învinge pe Hillary Clinton în alegeri, dar acum a precizat, potrivit Reuters: "Ştiţi ceva? Aveţi dreptate!" Donald Trump a renunţat şi la efortul din ultimele zile de a susţine că nu vorbea serios când a spus că Barack Obama a fost "fondatorul" reţelei teroriste Stat Islamic (SI). "Este opinia mea şi a altor numeroşi oameni că el (Barack Obama - n.red.) a fost fondatorul" reţelei SI, a spus Trump.

 

 

Vineri, Donald Trump nuanţase declaraţiile în care îi acuza pe preşedintele Barack Obama şi pe candidata democrată Hillary Clinton că ar fi fondat reţeaua Stat Islamic. În plus, Partidul Republican părea să prezinte o atitudine unitară faţă de candidatul formaţiunii la preşedinţia SUA. După ce i-a acuzat pe preşedintele Barack Obama şi pe Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţie, că ar fi "fondatorii reţelei teroriste Stat Islamic", Donald Trump a revenit vineri asupra declaraţiilor, explicând că era doar ironic.

 

 

Echipa de campanie a lui Donald Trump s-a întâlnit vineri cu lideri ai Consiliului Naţional al Partidului Republican. După reuniune, într-o apariţie-surpriză, Reince Priebus, preşedintele Consiliului Naţional Republican, care în culise a exprimat furie privind declaraţii controversate făcute de Donald Trump, a prezentat candidatul la un eveniment de campanie desfăşurat în Erie, Pennsylvania, iar cei doi s-au îmbrăţişat pe scenă. "Suntem onoraţi să colaborăm cu Donald Trump şi cu echipa lui de campanie. Şi nu credeţi toată mizeria pe care o citiţi în presă! Donald Trump, Partidul Republican, noi toţi, îl vom instala la Casa Albă şi vom salva ţara împreună", a declarat Priebus în faţa a mii de susţinători ai candidatului republican.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22