CNN: Germania trimite armament greu în Ucraina. De ce este importantă această abordare diferită

Redactia | 27.04.2022

Germania va livra sisteme antiaeriene mobile Gepard pentru Ucraina, a anunțat Ministerul German al Apărării, o mișcare care indică o schimbare majoră în abordarea sa de a oferi ajutor militar Ucrainei.

Pe aceeași temă

Angajamentul de a livra sistemele antiaeriene Gepard a fost anunțat de ministrul Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei întâlniri a oficialilor internaționali ai apărării la baza forțelor aeriene americane Ramstein din Germania.

„Am decis ieri că vom sprijini Ucraina cu sisteme antiaeriene... care este exact ceea ce are nevoie Ucraina acum pentru a securiza spațiul aerian de la sol”, a spus Lambrecht în timpul întâlnirii, scrie CNN.

Germania va livra Ucrainei aproximativ 50 de astfel de vehicule care nu se mai află în dotarea Bundeswehr-ului.

Este pentru prima dată când Germania acceptă să furnizeze acest tip de armament greu Ucrainei care luptă împotriva invaziei ruse. Sistemele Gepard au fost eliminate treptat din serviciul activ în Germania în 2010.

Germania nu a răspuns inițial apelurilor de a furniza armament Kievului, fiind de acord doar să ofere ajutor umanitar și echipament medical. Această abordare a fost în conformitate cu politica de decenii a Germaniei de a nu furniza arme letale zonei de criză.

Cu doar câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să ordone invazia în Ucraina, noul guvern german de atunci a fost de acord să includă politica restrictivă de export de arme în acordul său de coaliție. Dar, în fața presiunii aliaților și a publicului german, guvernul a fost nevoit să revizuiască regulile. 

Până la sfârșitul lunii februarie, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania va începe să livreze unele arme Ucrainei, deși la acel moment a insistat să le numească „defensive”. El a anunțat, de asemenea, că Germania va începe să aloce mai mulți bani propriilor forțe armate. Prima investiție în acest sens a fost confirmată public luna trecută, când Germania a anunțat că va cumpăra 35 de avioane de luptă F-35A fabricate în SUA.

Sistemele antiaerien mobile de tip Gepard se află și în dotarea armatei române.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22