CNN: Putin ar fi amânat retragerea din Herson pentru a ajuta partidul lui Trump in alegeri

L. G. | 15.11.2022

CIA ar deține informații conform cărora președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi amânat să anunțe retragerea armatei din Herson până după aflarea rezultatelor alegerilor din SUA, relatează CNN.

Pe aceeași temă

Decizia ar fi fost luată în parte pentru a evita să ofere administrației Biden o victorie politică înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

O persoană familiarizată cu informațiile a declarat că oficiali de rang înalt au discutat despre alegerile intermediare din SUA ca factor în timpul deliberărilor privind anunțul retragerii.

Așteptarea până după alegerile din SUA a fost întotdeauna o „condiție planificată în prealabil” a retragerii Rusiei din Herson, a declarat pentru CNN o a doua persoană familiarizată cu informațiile. Alegerile de jumătate de mandat au avut loc pe 8 noiembrie, retragerea a fost anunțată de Kremlin vineri, 11 noiembrie.

Cu toate acestea, alegerile au fost departe de a fi fost singurul considerent avut în vedere în retragerea Rusiei, au spus oficialii.

Analiștii militari consideră că Rusia avea puține alte opțiuni operaționale și se pregătea să se retragă de săptămâni întregi, ceea ce i-a determinat pe oficialii americani să se întrebe când vor recunoaște oficial rușii retragerea.

În timp ce informațiile nu reprezintă o evaluare oficială a intențiilor Rusiei, este un semn că Rusia are un interes continuu în a influența peisajul politic american - deși sursele au declarat că Rusia probabil a calculat greșit impactul pe care un astfel de anunț l-ar avea de fapt asupra alegerilor.

”Mă îndoiesc că americanii ar fi observat cu adevărat”, a declarat o altă sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale.

Biden: Știam că Putin va aștepta până după alegeri

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a părut să sugereze că SUA consideră că momentul anunțului Rusiei a fost mai mult decât o simplă coincidență.

„Mi se pare interesant că au așteptat până după alegeri pentru a face această apreciere, ceea ce știam de ceva timp că vor face, și este o dovadă a faptului că au probleme reale - armata rusă”, a declarat Biden la o conferință de presă, miercurea trecută.

Biden a mai spus că speră că, odată cu încheierea alegerilor, rușii vor fi mai dispuși să negocieze eliberarea cetățenilor americani reținuți în Rusia, printre care Brittney Griner și Paul Whelan.

Rusia se aștepta ca, dacă va fi condusă de republicani, SUA să ofere mai puțin ajutor Ucrainei

Informațiile care sugerează că Rusia a vrut să evite să dea vești pozitive administrației și Congresului democrat în ajunul alegerilor se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că Moscova pariază pe faptul că o SUA condusă de republicani va oferi mai puțin sprijin Ucrainei, relatează G4Media.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a lăsat să se înțeleagă acest lucru în interviuri recente, declarând la CNN că o Cameră a Reprezentanților republicană va monitoriza și va controla mai atent banii și armele care ajung la Kiev. Unii republicani spun că comentariile sale publice au fost scoase din context și că sprijinul militar pentru Ucraina va rămâne ridicat indiferent cine controlează Camera. Cu toate acestea, rămân critici vocali ai sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul conferinței republicane, inclusiv Marjorie Taylor Greene, reprezentanta Georgiei, și JD Vance, viitorul senator republican din Ohio.

„Chiar dacă există în continuare un acord bipartizan robust cu privire la Ucraina, partidul care a fost mult mai vocal de susținere este Partidul Democrat și, în special, administrația Biden”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu informațiile.

Mai mulți oficiali din SUA și din Congres care urmăresc operațiunile de influență rusești spun că, dacă Rusia a ales să își sincronizeze retragerea oficială din Herson cu alegerile parțiale din SUA, probabil că a supraestimat cât de mult le pasă americanilor de bătăliile individuale din Ucraina. Acest lucru demonstrează o lipsă de sofisticare a operațiunilor de informare ale Rusiei, au declarat aceste surse.

„Cu tot tam-tam-ul nostru despre operațiunile lor de informare și despre amestecul politic, ei încă nu sunt atât de buni la asta în marea schemă”, a declarat sursa familiarizată cu serviciile de informații occidentale. „Există o neînțelegere culturală cu adevărat fundamentală acolo”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22