Coaliția occidentală ia în vizor două centre Daesh: “Trimitem trupe la sol dacă e necesar”

Tudor Despina | 22.01.2016

Coaliția condusă de Statele Unite împotriva Daesh (Statul Islamic) trebuie să recucerească orașele Raqqa și Mosul, a spus vineri Secretarul american al Apărării, Ash Carter.

Pe aceeași temă

 

Dacă va fi nevoie, coaliția va trimite trupe la sol, a punctat Carter. “Trebuie să îi distrugem în aceste două locații și aș vrea să trecem la treabă cât mai curând posibil”, a adăugat Secretarul Apărării, citat de Reuters.

 

În acest sens, coaliția lansează raiduri și bombardamente pentru a prelua controlul rutelor de transit dintre cele două orașe și pentru a tăia comunicațiile dintre ele. “Asta va separa frontul irakian de cel sirian”, a continuat oficialul american. Coaliția continuă să sprijine mobilizarea fortelor locale împotriva Daesh, însă dacă situația o va cere, atunci Washingtonul și aliații vor trimite mai mulți soldați la sol.

 

Raqqa și Mosul sunt considera două dintre fiefurile trupelor jihadiste Daesh. Aflat în Nord-Estul Siriei, Raqqa e perceput drept centrul de comandă al Statului Islamic. Mosul, situat la aproximativ 500 de km Est, în Irak, este un alt punct important pe harta Daesh.

 

Centru Daesh, luat cu asalt

 

La finalul anului trecut, fortele irakiene au luat cu asalt orasul Ramadi, in centrul caruia se afla concentrati militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic. Daesh a capturat orasul irakian in luna Mai 2015.

 

Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism. Operatiunea pentru recucerirea orasului Ramadi de catre fortele Irakului vine dupa ce asezarea predominant sunita situata pe raul Eufrat, la 100 de km vest de Bagdad, a fost cucerita de fortele teroriste ale Statului Islamic in cursul anului trecut. Actiunile de reafirmare a controlului fortelor irakiene in regiune a pornit la inceputul lunii Noiembrie 2015, dupa eforturi de mai bine de o luna pentru taierea liniilor de alimentare catre oras.

 

Progresul fortelor guvernamentale irakiene a fost lent, asta pentru ca Bagdadul vrea sa se bazeze in totalitate pe propriile trupe si sa nu apeleze la militiile siite, astfel incat sa fie evitate abuzuri asupra drepturilor omului, precum cele care au avut loc la recapturarea orasului Tikrit de la Daesh, in Aprilie anul trecut.

 

In context, purtatorul de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism, Sabah al-Numani, a spus ca “fortele noastre avanseaza catre complexul guvernamental din centrul Ramadi. Luptele sunt duse in cartierele din jurul complexului, avand suport din partea fortelor aeriene”. Potrivit estimarilor serviciilor irakiene de informatii, in centrul Ramadi sunt baricadati intre 250 si 300 de luptatori ai Statului Islamic (Daesh).

 

Statul Islamic pierde teren

 

Statul Islamic incepe sa piarda teren in Siria si Irak, acolo unde teroristii forteaza crearea unui califat islamic. In ambele tari, Daesh a pierdut controlul unei bune parti din teritoriul detinut la inceputul lui 2015.

 

Potrivit coalitiei conduse de SUA in regiune, Daesh (Statul Islamic) a pierdut 40% din teritoriul cucerit in Irak si 20% din zonele controlate in Siria, in 2015. Din partea gruparii teroriste de inspiratie islamista nu a venit niciun raspuns la cifrele inaintate de coalitia condusa de Washington impotriva sa.

 

Credem ca in Irak e vorba de 40% (teritoriu pierdut de Daesh – n.r.). Iar in Siria, greu de spus un numar bun, credem ca e undeva la 20 % (teritoriu pierdut de SI – n.r.)”, a declarat purtatorul de cuvant al coalitiei, colonelul american Steve Warren, citat de Reuters. Oficialul american a spus ca, in medie, in Irak si Siria, Statul Islamic a pierdut 30% din teritoriul detinut initial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22