Comisar european pentru securitate: România, ținta campaniilor de dezinformare în online la alegeri

Dora Vulcan | 08.06.2019

Google, Twitter și Facebook vor fi supuse unor noi reglementări din cauza campaniilor de dezinformare și manipulare înregistrate la alegerile europarlamentare.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană amenință că va lua măsuri împotriva platformelor Google, Twitter și Facebook, după noi campanii de dezinformare și tentative de manipulare în timpul recentelor alegeri europarlamentare din mai multe țări de pe continent, printre care și România, relatează AFP, preluată de Hotnews.ro.

Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului sumiit a șefilor statelor europene de peste două săptămâni.

Măsuri suplimentare sunt necesare atât ”pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google și Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt, care a apărut duminică.


Până acum, Comisia a optat pentru a bordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare.

Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitate electorală online.

Facebook și Google au introdus în martie noi măsuri de transparență cu privire la reclamele politice difuzate în online și obligația pentru cei care fac publicitate politică de a se supune unui proces de identificare și validare.


Dar potrivit comisarului, toate acestea nu au fost de ajuns în campania electorală europeană de la sfârșitul lunii mai.


King s-a arătat îngrijorat după un raport al Institutului pentru dialog strategic, care avertizează că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influențeze scrutinul.


În Spania, de exemplu, a fost identificată o rețea coordonată de conturi de Twitter care, ”cu ajutorul boților (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) și a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar și mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului.


Fenomene similare au fost observate și în alte țări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie, în special.


Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ținta este răspândirea ideii unei mari conspirații care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22