Comisia de la Veneția: Legea anti-LGBT expune copiii LGBTQI din Ungaria la bullying și hărțuire

Laurentiu Gheorghe | 14.12.2021

Interzicerea predării în școlile din Ungaria a problematicii gay și a identității de gen încalcă drepturile omului și expune copiii LGBTQI la riscuri legate de sănătate, spune Comisia de la Veneția.

Pe aceeași temă

Legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta care interzice predarea în şcoli a chestiunilor transgender şi despre homosexualitate încalcă standardele internaţionale privind drepturile omului și discriminează copiii LGBTQI, a susţinut marţi Comisia de la Veneţia, un panel de experţi în materie constituţională al Consiliului Europei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

 

Actul normativ, adoptat în iunie şi care a atras critici severe din partea instituţiilor europene şi a unor lideri vest-europeni, prevede că „pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani”, pentru a preveni abuzurile împotriva copiilor.

 

Dar Comisia de la Veneţia consideră că, „dimpotrivă, amendamentele contribuie la crearea unui «mediu ameninţător»”, unde copiii LGBTQI pot fi victime ale unor riscuri legate de sănătate, «bullying» şi hărţuire”.

 

„Amendamentele lasă loc numai învăţământului părtinitor, deschizând uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQI”, crede acest panel de experţi, în opinia căruia respectiva lege ungară nu corespunde standardelor internaţionale privind drepturile omului şi nu le asigură copiilor acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală.

 

Comisia Europeană, a cărei preşedintă Ursula von der Leyen a descris această lege drept o ”ruşine”, a iniţiat o procedură juridică împotriva Ungariei, disputa adâncind conflictul dintre Budapesta şi Bruxelles pe tema statului de drept.

 

Guvernul ungar condus de Viktor Orban a explicat că această lege ”nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, amintind că ”Ungaria protejează instituţia căsătoriei ca fiind una între un bărbat şi o femeie, precum şi familia, baza supravieţuirii naţiunii”.

 

Premierul ungar intenţionează să convoace un referendum privind această lege, care să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare de anul viitor. Partidul său conservator, Fidesz, se va confrunta la acest scrutin cu un front unit al opoziţiei, alcătuit din şase partide, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, care au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22