Comisia Europeana dezbate peste o saptamana situatia statului de drept in Polonia

Iulian Popescu | 03.01.2016

Comisia Europeană va avea pe 13 ianuarie o primă dezbatere pe tema statului de drept în Polonia, aceasta reprezentând prima etapă dintr-o procedură nouă, adoptată în 2014 pentru consolidarea statului de drept în UE.

Pe aceeași temă

 

Decizia a fost anunțată de un purtător de cuvânt al Comisiei și a fost luată de către președintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

 

Dezbaterea este necesară, cosideră mai mulți oficiali UE, după ultima măsură luată de noua putere de la Varșovia care îngrijorează partenerii europenii.

 

În ultima zi a anului 2015, parlamentarii polonezi au aprobat proiect de lege prin care mandatele conducerilor și consiliilor de supraveghere ale posturilor publice de radio și televiziune încetează imediat, iar dreptul de a face numiri și a revoca șefii acstor instituții îi este atribuit ministrului Tezoreriei.

Până acum, numirile se făceau pe bază de concurs.

 

Modificările legislative au fost adoptate în pofida avertismentelor mai mutlor oficiali europeni care au atras atenția noii puteri de la Varșovia că riscă să încalce statul de drept prin aceste decizii.

 

În urmă cu o săptămână, președintele Duda a mai promulgat o lege controversată, ce limitează puterile Tribunalului Constituțional și permite blocarea deciziilor pe care această instanță le-ar lua împotriva noii puteri.

 

Partidul naționalist PiS (Lege și Justiție) a înregistrat o victorie răsunătoare la alegerile parlamentare de la finele lunii octombrie, obținând majoritatea absolută. Este pentru prima oară după căderea comunismului când guvernarea ajunge în mâinile unui singur partid.

 

PiS este acuzat de naționalism și antieuropenism, iar opoziția susține că are o agendă extremistă, similară celei promovate de premierul Ungariei, Viktor Orban.

 

În primele sale săptămâni de guvernare, PiS eliminat a eliminat prevederile IVF (fertilizare in vitro), iar printre legile aflate acum pe agenda parlamentului se numără câteva foarte controversate, precum cea antiterorism, care conține reglementări ce ar limita libertatea de circulație și de exprimare.

 

Mecanismul pentru statul de drept permite Comisiei să identifice o soluție împreună cu statul membru vizat, pentru a preveni apariția unei amenințări sistemice la adresa statului de drept de natură să devină un „risc clar de încălcare gravă” ce ar putea declanșa aplicarea articolului 7 din Tratatul UE.

 

În cazul în care există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o „procedură prealabilă procedurii prevăzute la articolul 7”, inițiind un dialog cu statul membru respectiv.

 

Dacă nu se conformează, statul respectiv poate ajunge în situația de a I se aplica inclusiv sancțiunea susendării dreptului de vot în Consiliul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22