Comisia Europeana vrea sa negocieze cu Rusia pentru gazoductul Nord Stream 2

Dora Vulcan | 09.06.2017

Comisia Europeana vrea să negocieze cu Moscova pentru a se asigura ca proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia si Germania "va fi exploatat de maniera transparenta si nediscriminatorie", scrie AFP, preluat de Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Executivul european, care se declara nefavorabil acestui proiect, a cerut oficial Consiliului UE, care reprezinta statele membre, sa ii acorde un mandat in acest sens.

 

"Gazoductul Nord Stream 2 nu contribuie la realizarea obiectivelor de uniune energetica. Daca acest gazoduct este insa construit, trebuie sa veghem sa fie exploatat de maniera transparenta si cu respectarea regulilor UE", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

 

Acest proiect, care divizeaza europenii, vizeaza dublarea, inainte de finele lui 2019, a capacitatilor fratelui sau mai mare Nord Stream 1 si sa permita gazului rusesc sa ajunga direct in Germania, pe sub marea Baltica si ocolind Ucraina.

 

Sustinut de Berlin, Nord Stream 2 este insa criticat de mai multe tari din estul Europei, in frunte cu Polonia, intr-un context de tensiuni geopolitice intre UE si Moscova, dupa conflictul ucrainean din 2014.

 

Potrivit Comisiei, "sectiunea din mare a Nord Stream 2 este intr-o situatie speciala, deoarece se afla partial, in special la unicul punct de intrare, in afara jurisdictiei UE".

 

Trebuie deci "negociat un cadru juridic special care sa tina cont de principiile fundamentale ale dreptului international si ale dreptului" european.

 

Acest gazoduct "nu poate fi exploatat intr-un vid juridic sau doar in virtutea dreptului la energie a unei tari terte", a subliniat si comisarul pentru Energie, Miguel Arias Canete.

 

UE vrea deci sa se asigure ca gazoductului va fi exploatat de maniera transparenta, ca preturile nu vor fi discriminatorii, ca parti terte vor putea avea acces si ca activitatile de furnizare si de transport vor fi separate.

 

"Punctul meu de vedere asupra acestui proiect este negativ", a scris presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, si consultata miercuri de AFP.

 

"Ne va face mai dependenti de aprovizionarea ruseasca" si "va intari pozitia Gazprom in calitate de furnizor dominant de gaz in cadrul UE", a argumentat el. "Pentru a rezuma, nu va servi interesele europene".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22