Comisia pentru relații externe a Senatului SUA califică acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid

L. G. | 08.12.2022

Comisia pentru relații externe a Senatului SUA a adoptat o rezoluție în care acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei sunt calificate drept genocid al poporului ucrainean.

Pe aceeași temă

Documentul a fost propus de senatori atât din partidul democrat, cât și din cel republican și solicită guvernului american să impună sancțiuni rușilor implicați în război, ca parte a Legii Magnitsky, potrivit BBC.

Autorii rezoluției au fost, printre alții, democrații Ben Cardin (care conduce Comisia americană Helsinki) și Richard Blumenthal, precum și senatorii republicani Jim Rish și Lindsey Graham.

„Prin acțiunile sale, Putin a demonstrat foarte clar că obiectivul său este de a pune capăt existenței poporului ucrainean. Am văzut personal dovezi ale cruzimii sale în Irpin și [alte zone] din regiunea Kiev”, a declarat Rish.

„Această rezoluție condamnă genocidul activ împotriva poporului ucrainean, solicită guvernului SUA să colaboreze cu aliații noștri pentru a preveni viitoarele acte de genocid și sprijină investigațiile pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de aceste crime oribile. Trebuie să facem tot posibilul pentru a sprijini poporul ucrainean în lupta sa pentru supraviețuire”, a declarat senatorul Jim Rish.

Ce spune rezoluția:

  • Condamnă Rusia pentru genocidul împotriva poporului ucrainean.

  • Solicită Statelor Unite, NATO și aliaților europeni să sprijine guvernul Ucrainei pentru a preveni noi acte de genocid ale Rusiei împotriva poporului ucrainean.

  • Susține tribunalele și anchetele penale internaționale pentru a aduce în fața justiției conducerea politică și militarii ruși responsabili de război de agresiune, crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

  • Solicită președintelui Statelor Unite să utilizeze Legea Magnitsky [adoptată pentru a impune sancțiuni împotriva celor implicați în persecuția avocatului Serghei Magnitsky de la Hermitage Capital] împotriva celor responsabili și implicați în genocidul comis de Federația Rusă în Ucraina.

Anterior, în legătură cu războiul împotriva Ucrainei, parlamentele mai multor țări ale lumii au declarat Rusia drept stat sponsor al terorismului, iar Parlamentul European a aprobat aceeași rezoluție. Curtea Penală Internațională (CPI) investighează, de asemenea, presupuse crime de război comise de Rusiei.

Autoritățile ruse au negat în repetate rânduri că armata rusă se face vinovată de crime în timpul războiului. De asemenea, Moscova numește „false” datele privind uciderea în masă a civililor în orașele ucrainene, în ciuda faptului că aceste crime sunt susținute de o mulțime de dovezi credibile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22