Comisiarul european Miguel Canete: depunem tot efortul ca proiectul gazoductului BRUA sa continue

I.g. | 28.09.2017

Comisia Europeana va depune tot efortul necesar ca proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) sa continue, a declarat joi, la Bucuresti, comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, la finalul reuniunii ministeriale a initiativei de cooperare regionala in Centrul si Sud-Estul Europei (CESEC) in domeniul energiei.

Pe aceeași temă

 

"Este adevarat ca au fost anumite evenimente recente, dar prima faza are deja finantarea si va merge mai departe", a mai spus Canete, conform Hotnews.ro facand referire la anuntul Ungariei din luna iulie ca nu va mai duce conducta BRUA pana in Austria.
 

Canete a precizat ca BRUA este pentru Comisia Europeana un proiect important, care trebuie realizat. Pe de altă parte, ministrul energiei Toma Petcu a spus ca toate tarile implicate in acest proiect au convenit ca va fi o interconectare pe ambele sensuri, "in toate cele patru state". "Inclusiv intre Ungaria si Austria s-a stabilit ca va fi aceasta interconectare pe reverse-flow si Austria si-a luat angajamentul ca va finaliza la termen faza intai. La fel si Ungaria si Bulgaria. Pentru faza a doua, toate cele patru state si-au asumat ca vor derula acest proiect si vor duce la final realizarea lui in parametrii stabiliti", a precizat Petcu. Acesta a precizat ca in acest sens a fost semnat joi, la Bucuresti, un memorandum de intelegere.

 

"Imi doresc ca BRUA sa demareze in acelasi timp in toate cele patru state, nu doar in Romania, ci si in Bulgaria, Ungaria si Austria. Mi-as dori ca BRUA sa se finalizeze, si faza intai, si faza a doua in acelasi timp. Altfel, obiectivul pentru care a fost aprobat si finantat acest gazoduct nu ar fi realizat. Ne-am asumat toti ministrii si Comisia Europeana acest lucru", a mai spus Petcu.

 

La reuniune au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete si ministrii energiei din 9 State Membre UE si 8 State Parti Contractante ale Comunitatii Energiei, implicate in aceasta initiativa de cooperare regionala. 

 

In iulie, Ungaria a surprins Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria. Gazele ar urma sa fie redirectionate catre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia, mai arată Hotnews.
 

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22