Companiile aeriene din Belarus nu pot utiliza aeroporturile sau intra în spațiul aerian UE

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2021

Companiile aeriene din Belarus au primit interzis din partea Consiliului Uniunii Europene să intre în spațiul aerian al UE și să utilizeze orice aeroport din UE.

Pe aceeași temă

Măsura, solicitată la finalul lunii mai de către liderii europeni, a fost formalizată juridic vineri de cele 27 de state membre UE, precizează AFP.

Statele membre UE vor trebui să refuze permisiunea de a ateriza, decola sau survola pe teritoriile lor oricărei aeronave operate de transportori aerieni din Belarus, inclusiv operatori comerciali.

Interdicţia va intra în vigoare de sâmbătă, 5 iunie, şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, a explicat un diplomat european citat de AFP.

Decizia Uniunii Europene vine ca urmare a incidentului din 23 mai când autoritățile din Belarus au forțat un avion al companiei Ryanair ce decolase din Atena cu destinaţia Vilnius să schimbe ruta şi să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă. Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, au fost arestaţi atunci pe aeroportul din Minsk.

Guvernele UE, care au descris incidentul ca fiind piraterie de stat, au anunțat că pregătesc noi sancțiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acestea vor să ţintească sectoarele care au un rol major în economia belarusă. Sacţiunile ar putea include interzicerea vânzării de obligaţiuni, precum şi sectorul petrolului şi al potasei, care realizează exporturi mari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22