Conditiile puse de rusi pentru cooperarea cu NATO

Dora Vulcan | 08.07.2016

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusia au un vast teren pentru cooperare, însă doar dacă NATO va renunţa la "retorica absurdă privind aşa-zisa ameninţare rusă", a declarat vineri secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează agenţia de presă TASS.

Pe aceeași temă

 

 

"Este absurd să se vorbească despre o ameninţare care ar proveni dinspre Rusia, în condiţiile în care în centrul Europei mor zeci de oameni, iar în Orientul Mijlociu mor zilnic sute de oameni. Trebuie să fii o organizaţie total mioapă ca să distorsionezi în asemenea hal lucrurile", a subliniat Peskov.

 

 

"Dacă se va căuta asiduu imaginea unui duşman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia şi apoi, plecând de la acest fond emoţional, să amplasezi noi şi noi unităţi aviatice, unităţi terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiţii, este puţin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare", şi-a exprimat convingerea purtătorul de cuvânt al lui Putin.

 

 

Potrivit lui Peskov, cooperarea NATO-Rusia este posibilă dacă se va încerca o consolidare a măsurilor de încredere pe continent, iar lupta va fi dusă împotriva ameninţării reale: terorismul. "Dacă în acest fel de viziune asupra lumii, una destul de consecventă, şi clară, şi lipsită de echivoc, viziunea Rusiei va coincide cu cea a NATO, atunci va exista, desigur, un vast teren pentru cooperare", a spus Dmitri Peskov.

 

 

Întrebat dacă Federaţia Rusă vede în NATO un duşman, Peskov a subliniat: "Rusia nu-l caută, ea constată uneori existenţa lui". În acest sens, Peskov a amintit de un proverb englezesc, conform căruia "dacă cineva merge ca un câine, miroase ca un câine, latră ca un câine, înseamnă că este un câine".

 

 

În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a declarat că Federaţia Rusă urmăreşte cu atenţie summitul NATO care se desfăşoară la Varşovia şi speră că "raţiunea va triumfa". "Desigur, încercăm să căutăm şi fărâme de raţiune, care se întrezăresc, de exemplu, în afirmaţiile de astăzi ale lui Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), privind necesitatea menţinerii contactelor, lipsa unei ameninţări directe din partea Rusiei şi altele de acest fel. Sperăm că raţiunea va triumfa în cele din urmă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

 

 

"Rusia a fost şi este deschisă dialogului, este interesată în cooperare, însă doar pe baze reciproc avantajoase şi ţinând cont de interesele reciproce", a punctat Peskov citat de agerpres.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22