Congresul Național al poporului chinez a votat ca Xi Jinping să rămână președinte pe viață

Dora Vulcan | 11.03.2018

Congresul chinez a votat duminica inlaturarea limitelor mandatului prezidential, astfel ca Xi Jinping va ramane presedinte pe viata, scrie BBC. Schimbarea este parte dintr-o serie de modificari ale Constitutiei, asteptate sa treaca de votul Congresului.

Pe aceeași temă

 

 

  Amendamentul constitutional care inlatura limitele de mandat a trecut aproape in unanimitate, fiind doar doua voturi impotriva si trei abtineri in randul celor aproape 3.000 de delegati, transmite News.ro. 

 

Partidul a propus eliminarea termenului limita a mandatului prezidential in luna februarie. Xi a devenit presedinte in 2012, iar cel de-al saptelea lider al Chinei ar fi urmat sa paraseasca functia in 2023.

 

Modificarile Constitutiei sunt asteptate sa treaca fara emotii de Congresul National al Poporului. Similar rolului parlamentului in alte tari, Congresul este organismul cu cea mai mare putere de decizie din China.

 

Nu a votat niciodata impotriva Partidului Comunist, insa potrivit mai multor surse, duminica, 2.980 de delegati s-ar putea abtine de la vot, ceea ce ar fi vazut ca un protest.

 

Cenzorii din China au blocat discutiile pe aceasta tema, inclusiv imagini cu Winnie the Pooh, pe care utilizatorii social media le foloseau pentru a-l reprezenta pe Xi.

 

Cel de-al treilea mandat al lui Xi nu este singura tema pe ordinea de zi a Congresului. Vor fi discutate noul guvern chinez pentru urmatorii cinci ani, ratificarea unei legi pentru infiintarea unui organism anti-coruptie si includerea filozofiei politice a presedintelui in Constitutie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22