Conservatorii germani și social-democrații își revendică victoria în alegerile parlamentare

Laurentiu Gheorghe | 26.09.2021

Conservatorii și social-democraţii (SPD) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, relevă două sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Pe aceeași temă

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţi ar fi obţinut 24% din sufragii.

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi.

Verzii au obţinut între 14% și 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), între 11% și 13%. Die Linke (stânga radicală) a obţinut 5% din voturi. Asta înseamnă că șase formațiuni au obținut peste 90% din voturile exprimate.

Exit-poll-ul a fost realizat în peste 500 de secții de vot.

Reacții de bucurie la social-democrați, tristețe la CDU

Exit-poll-urile au fost primite cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. "Este clar că SPD" a câştigat, a spus secretarul general al partidului, Lars Klingbeil, revendicând formarea viitorului guvern.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război. "Este dureros", a declarat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, pentru ARD, după publicarea exit-poll-urilor.

Miza principală a acestor alegeri este desemnarea succesorului Angelei Merkel în funcția de cancelar, dar și formarea unei noi coaliții de guvernare.

Candidatul CDU este Armin Laschet, în timp ce candidatul social-democraților este Olaf Scholz.

Peste 60 de milioane de cetăţeni germani au fost așteptați la vot pentru alegerea celui de-al 20-lea Bundestag german, parlamentul federal unicameral.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22