Conservatorii polonezi renunță la modificările controversate ale legilor Justiției după decizia CJUE

Redactia | 22.11.2018

Conservatorii polonezi au depus in parlament un proiect care modifică legislația privind Curtea Supremă, suspendată de un tribunal european care a acuzat afectarea independenței justiției, scrie AFP.

Pe aceeași temă

Deputatul partidului conservator naționalist Lege și Dreptate (PiS), Marek Ast, care a depus proiectul de lege, a declarat că textul anulează o parte a reformelor, cea care privește pensionarea judecătorilor, ca răspuns la decizia CJUE.

"În conformitate cu așteptările CJUE ... dacă această lege intră în vigoare, judecătorii vizați vor putea reveni la Curtea Supremă în aceleași condiții, ca și cum nu ar fi plecat niciodată", a declarat acesta.

În urmă cu o lună, sesizată de Comisia Europeană, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a somat Polonia să suspende "imediat" reforma care obliga plecarea la pensie a judecătorilor peste 65 de ani, respectiv o treime din efectivele Curții Supreme, inclusiv șefa sa, Malgorzata Gersdorf.

Tribunalul din Luxemburg a precizat că decizia sa este o măsură provizorie, urmând ca decizia definitivă să fie pronunțată ulterior.

Varșovia își apără decizia afirmând că este necesară pentru a lupta împotriva corupției și a rețelelor moștenite din perioada comunistă.

Noua legislație ar putea fi votată fără nicio problemă, în condițiile în care PiS dispune de majoritatea absolută în Parlament.

Cu toate acestea, însăși necesitatea acestei legislații a fost pusă în discuție, unii experți apreciind că decizia CJUE este suficientă pentru revenirea judecătorilor pensionați.

Președinta Curții Supreme, care a refuzat să se pensioneze, invocând garanțiile constituționale prin care beneficiază de un mandat de șase ani, a cerut deja revenirea la muncă a celor 23 de judecători vizați de reforma PiS.

Decizia CJUE se înscrie în saga privind reformele judiciare poloneze realizate din 2015 de guvernul conservator naționalist. Bruxellesul consideră că modificările promovate de PiS afectează independența justiției și crează un pericol pentru respectarea statului de drept în Polonia, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al acestei țări în UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22