Consilierul lui Zelenski a demisionat după ce a susținut că racheta rusească ar fi fost doborâtă

L. G. | 17.01.2023

Un consilier prezidențial ucrainean a demisionat după ce a sugerat că Ucraina a doborât racheta care a lovit blocul din Dnipro. Informația a fost preluată de propagandiștii ruși.

Pe aceeași temă

Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici și-a prezentat demisia marți, în fața președintelui Ucrainei, Volodmir Zelenski, potrivit Sky News.

Arestovici a făcut comentarii controversate după ce o rachetă a rușilor a lovit un bloc de apartamente din Dnipro, omorând cel puțin 41 de persoane.

Inițial, Arestovici a declarat că sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a doborât racheta rusească Kh-22. Aceste comentarii au fost rapid preluate de propagandiștii ruși, care au susținut că imobilul a fost lovit de o rachetă de apărare ucraineană.

Fostul consilier prezidențial a spus ulterior că Ucraina nu avea capacitatea de a doborî tipul de rachetă lansat de Rusia.

Demisia a fost anunțată și pe Facebook.

„Îmi prezint scuzele mele sincere victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor care au fost profund răniți de versiunea mea prematur eronată cu privire la motivul pentru care racheta rusă a lovit o clădire rezidențială", scrie în mesajul lui Arestovici.

Kremlinul neagă atacul asupra blocului

Kremlinul a negat luni orice atac al forţelor ruse asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, unde un bombardament care a avut loc sâmbătă s-a soldat cu cel puţin 36 de morţi, şi a susţinut din nou că Moscova nu vizează decât ţinte militare, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Forţele armate ruse nu bombardează imobile rezidenţiale, nici infrastructurile civile, ele bombardează ţinte militare”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând apoi că o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene ar fi căzut peste imobil.

Dmitri Peskov a spus că este posibil ca blocul să fi fost lovit pentru că racheta rusă a fost interceptată de o „contramisiune antiaeriană” ucraineană. El a adăugat că "unii reprezentanţi ai părţii ucrainene" au ajuns la aceeaşi concluzie.

Anterior, Consilierul președintelui ucrainean, Alexei Arestovici, a declarat că racheta care a lovit blocul de locuit din Dnipro ar fi fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Oficialul a menționat că racheta ar fi explodat atunci când a căzut peste blocul de locuințe distrugând apartamentele de pe o scară întreagă. Declarația a fost făcută în cadrul unui live pe YouTube.

Totodată, în dimineața zilei de 15 ianuarie, forțele armate ucrainene l-au contrazis pe Arestovici și au îndemnat populația să se informeze doar din prima sursă. „Nu avem arme de foc capabile să doboare acest tip de rachete”, a anunțat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenent Nicolai Oleșciuk.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22