Consilierul primarului din Mariupol: Kremlinul organizează „Parada prizonierilor” în 9 mai

L. G. | 05.05.2022

Petro Adrunșenko, consilier la primăria din Mariupol, spune că la defilarea de Ziua Victoriei rușii vor organiza „Parada prizonerilor” cu 2.000 de ucraineni aduși din lagăre.

Pe aceeași temă

La parada pe care rușii o vor organiza în Mariupolul ocupat ar urma să fie aduși 2.000 de civili ținuți acum în lagăre de filtrare, care să fie îmbrăcați în uniforme ale Armatei ucrainene, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de agenţia de presă Ukrinform.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol au fost duşi într-un lagăr de filtrare care seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk).

Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita „paradă a prizonierilor" la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriuşcenko într-o intervenţie televizată.

Potrivit oficialului ucrainean, forțele ruse s-ar pregăti intens la Mariupol pentru evenimentul din 9 mai, când Rusia celebrează „Ziua Victoriei” împotriva nazismului.

Astfel, locuitorii rămași ar fi forțați de soldații ruși ca, în schimbul hranei, să strângă cadavrele civililor uciși și să curețe străzile de moloz și de proiectilele neexplodate. Ei ar fi instalat chiar şi efigia unei femei cu steagul sovietic, în centru, iar „trimiși” de la Moscova ar fi ajuns în oraș să supravegheze aceste pregătiri, conform consilierului primarului din Mariupol.

Serviciul ucrainean de informaţii militare a transmis miercuri că însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, a mers miercuri la Mariupol pentru a pregăti defilarea.

De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene din oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Prezenţa lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată joi de către agenţia rusă Interfax, scrie EFE, citată de Agerpres. Potrivit agenţiei ruse, care citează o sursă anonimă, Kirienko ar fi discutat despre refacerea infrastructurii civile, inclusiv cu ajutor din regiuni ruseşti, şi cu sprijinul locuitorilor oraşului.

Primăria din Mariupol a anunţat că oraşul este distrus în proporţie de 90% în urma asediului trupelor ruse şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat miercuri seara că Kirienko şi secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unită (la putere), Andrei Turceak, au vizitat Donbas, inclusiv Mariupolul, zona din jurul oţelăriei Azovstal şi zona portuară.

Activişti pentru drepturile omului din Rusia, printre care şi Vladimir Osecikin, susţin totodată că autorităţile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor" şi la defilarea de 9 mai din Piaţa Roşie.

Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăieşte în prezent în Franţa, dar care afirmă că are „surse în interiorul serviciilor” ruse, a indicat miercuri pe contul său de Telegram că Kremlinul nu a luat o decizie definitivă în această privinţă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22