Consiliu European: Liderii UE dezbat planul de distribuire a inca 120.000 de refugiati

Paul Cristescu | 23.09.2015

Liderii europeni se intalnesc astazi, la Bruxelles, intr-un Consiliul European in care va fi dezbatuta distribuirea inca 120.000 de refugiati in tarile UE. Consiliul JAI a aprobat ieri planul Comisiei Europene prin care cotele obligatorii au fost impuse statelor membre.

Pe aceeași temă

 

Romania va fi reprezentata la summit de presedintele Klaus Iohannis, acesta exprimandu-se ferm, in mod repetat, impotriva cotelor obligatorii.

 

UE intentioneaza sa acorde asistenta financiara tarilor vecine cu Siria (Turcia, Iordania, Liban), care gazduiesc aproape patru milioane de refugiati. UE spera sa opreasca fluxul de solicitanti de azil catre Europa, relateaza Hotnews.

 

Consiliul JAI aproba distribuirea a inca 120 000 de refugiati


Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, ieri, un sistemul Comisiei Europene privind distribuirea a inca 120.000 de refugiati, a anuntat Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Reprezentantii statelor UE au aprobat marti, la Bruxelles, cu o larga majoritate, o decizie de relocare a inca 120.000 de refugiati", anunta presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene.

 

Tarile care s-au opus cotelor obligatorii - Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria – nu au mai putut sa-si impuna punctul de vedere dupa ce Polonia a renuntat la obiectii sale si a votat pentru. Finlanda s-a abtinut de la vot.

 

Din cei 50.400 de refugiati aflati in Grecia, Romania ar urma sa primeasca 1.890. Din alti 15.600 de extracomunitari aflati in Italia, Romania ar urma sa primeasca 585. Numarul total al refugiatilor care ar urma sa ajunga in Romania conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475. Romaniei ii revin alti 2.362 de refugiati potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiati. Astfel, numarul total de refugiati destinati Romaniei pana acum este de 4.837,conform ziare.com

 

Reactii la noul plan de distribuire

 

Dupa votul in Consiliul JAI, Slovacia a anuntat ca nu va aplica planul Uniunii Europene privind distribuirea imigrantilor conform cotelor obligatorii. "Cat timp voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac", a declarat premierul Robert Fico.

 

Cehia va contesta la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii, anunta Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE. "Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobata cu majoritate. Insa au dreptul sa o conteste, iar Cehia intentioneaza sa se adreseze Curtii Europene de justitie", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

 

Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat ca tarile care se opun cotelor obligatorii trebuie sa accepte rezultatul votului din Consiliul JAI. "Stiu ca unele state membre nu au fost in favoarea propunerii, dar acele tari au anuntat ca vor accepta votul", a spus Timmermans. "Noi ne vom asigura ca deciziile sunt implementate", a explicat Timmermans.

 

Grupul Conservator si Reformist a avertizat ca votul de marti risca "sa alieneze statele UE si sa ingreuneze gasirea solutiilor comune."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22