Conținutul online, reglementat de Parlamentul European. Conținutul ilegal, interzis

Redactia | 21.01.2022

Parlamentul European şi-a adoptat joi poziţia privind pachetul de măsuri care ar trebui să permită o mai bună reglementare a funcţionării platformelor online și interzicerea conținutului ilegal.

Pe aceeași temă

Eurodeputaţii au adoptat, cu 530 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 80 de abţineri, o versiunea modificată a „Regulamentului privind serviciile digitale” („Digital Services Act” - DSA), un proiect prezentat în decembrie 2020 de Comisia Europeană, pe care l-au completat în anumite aspecte, relatează agențiile AFP, citată de Agerpres.

„Preluăm din nou controlul asupra giganţilor internetului”, a declarat raportoarea pe acest dosar, eurodeputata daneză Christel Schaldemose (Grupul Socialiştilor & Democraţilor), în cadrul dezbaterii de miercuri asupra acest text.

„Odată cu DSA, vom duce o luptă de fond împotriva acestui Vest Sălbatic care a devenit lumea digitală”, a mai afirmat ea.

Actualele reglementări europene datează din 2000

„Absenţa controlului asupra deciziilor câtorva mari platforme nu mai putea fi tolerată”, a reacţionat şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. „Vom crea un sistem inovator, cu un principiu simplu: tot ce este interzis offline este interzis şi online”, a explicat el.

Acest proiect de lege ar urma să modernizeze reglementarea europeană aplicabilă serviciilor digitale, care datează din 2000, o epocă în care reţelele de socializare şi smartphone-urile nu existau.

Textul urmăreşte să oblige giganţi precum Google, Facebook şi Amazon să atace conţinuturile ilegale, printre care incitarea la ură şi dezinformarea, şi să controleze bunurile vândute pe platformele lor (produsele contrafăcute sau periculoase).

Proiectul de lege impune de asemenea „transparenţă sporită” în privinţa algoritmilor folosiţi de aceste platforme. Textul prevede totodată instaurarea unor garanţii pentru reperarea abuzurilor sexuale sau a imaginilor fără consimţământul persoanelor în conţinuturi pornografice difuzate de utilizatori pe platforme.

Companiile care încalcă aceste dispoziţii ar putea primi amenzi în valoare de până la 6% din cifra lor anuală de afaceri.

„Mai ambiţioşi în a ataca algoritmii manipulatori şi modelele economice de diviziune ale Bigh Tech”

Eurodeputaţii au completat textul Comisiei pentru a pune capăt colectării de date folosite în scopuri de a ajunge la minori sau persoane vulnerabile sau pentru a introduce o procedură de despăgubire a utilizatorilor lezaţi de platforme.

După votul din Parlamentul European, începe faza delicată a negocierilor cu statele membre, pentru a ajunge la o versiune finală a textului care apoi va fi supusă din nou votului eurodeputaţilor.

„Lupta nu s-a încheiat”, a reacţionat eurodeputatul ecologist francez David Cormand.

„Trebuie să fim mai ambiţioşi când este vorba de a ataca algoritmii manipulatori şi modelele economice de diviziune ale companiilor Bigh Tech”, a adăugat el, făcând apel la un text mai protector.


0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22