Contrar interdictiilor UE, vicepremierul rus a traversat spatiul romanesc. Precizari MAE

Dora Vulcan | 23.12.2016

O aeronava Aeroflot la bordul careia se afla Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, a traversat spatiul aerian al Romaniei, cu destinatia Chisinau, unde demnitarul rus va participa la investirea noului presedinte al Republicii Moldova, au declarat pentru HotNews.ro surse din Chisinau.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: MAE precizeaza ca sanctiunile nu interzic survolul in avioane care efectueaza curse regulate.

 

"Regimul sanctionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei nu interzice survolul prin spatiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figureaza pe lista de sanctiuni, care calatoresc la bordul unor aeronave care efectueaza zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sanctiuni ar fi contrara dreptului international public, in mod deosebit dispozitiilor Conventiei privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinta, in situatia semnalata nu se aplica regimul de sanctiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursa civila, regulata", precizeaza ministerul de externe

 

 

Rogozin se afla pe lista demnitarilor rusi impotriva carora UE a impus sanctiuni, printre acestea numarandu-se si interdictia de a intra in spatiul aerian.

 

 

Rogozin a fost invitat la ceremonia de investire a presedintelui Igor Dodon de Administratia Prezidentiala de la Chisinau. El nu poate ajunge la Chisinau pe ruta cea mai scurta, via Ucraina, pentru ca autoritatile ucrainene au interzis accesul aeronavelor Aeroflot in propriul spatiu aerian ca urmare a anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia.

 

Pe lista invitatilor la preluarea mandatului de catre Dodon ar urma sa se mai afle vicepremierul ungur, Zsolt Semjen, si vicepremierul belorus Mihail Rusii, potrivit unui lider al Partidului Socialist (condus pana acum de Dodon), citat de Europa Libera.

 

 

Sanctiunile au fost impuse in martie 2014, iar Dmitri Rogozin a fost inclus pe lista cetatenilor rusi supusi sanctiunilor in luna mai 2014. "Toate aceste sanctiuni nu valoreaza nici macar cat o singura farama de nisip din terenul Crimeei, care a revenit la Rusia", a reactionat la acel moment Rogozin, intr-un mesaj pe contul sau de Twitter.

 

Cronologie (sursa)

 

Ora 12.03: eronava care il transporta pe vicepremierul maghiar la Chisinau s-a intors la Budapesta din cauza cetii din capitala Moldovei  

 

 Ora 11.48: Oficial: Din cauza cetii, aeronava lui Rogozin se indreapta spre Aeroportul din Budapesta

 

Ora 11.42: Cursa Aeroflot nu a putut ateriza la Chisinau si a reintrat in spatiul aerian al Romaniei. Nu e clar daca va ateriza la Bucuresti sau pe alt aeroport

 

Ora 11.27: Cursa nu poate ateriza pe Aeroportul Chisinau din cauza cetii.

 

Ora 11.22: Rogozin a confirmat traversarea spatiului aerian al Romaniei printr-o postare pe Twitter: "In drum spre Chisinau am inconjurat Ucraina prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Pentru ca nu fiecare avion poate zbura pana la mijlocul Niprului".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22