Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud

Redactia | 16.06.2020

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat, marți, un birou de legătură cu Coreea de Sud, din orașul Kaesong, situat la frontiera cu Coreea de Sud.

Pe aceeași temă

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat un birou de legătură situat în orașul de frontieră Kaesong, a confirmat într-o declarație Ministerul de Unire al Coreei de Sud (MOU), potrivit NK News.

Armata nord-coreeană a amenințat că este pregătită să intre în zona demilitarizată care o separă de Sud.

În weekend, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a spus că a ordonat armatei să se pregătească pentru acest pas, iar acum reprezentanţii acesteia spun că totul e pregătit pentru „a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a creşte vigilenţa militară”.

Tensiunile au escaladat după ce militanţi sud-coreeni ar fi paraşutat circa 50.000 de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord.

Astfel de campanii caută în general să-i încurajeze pe nord-coreeni să-şi răstoarne guvernul, notează DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, ar putea fi vorba de zonele din jurul oraşului de la frontiera vestică Kaesong şi Muntele Kumgang de pe coasta de est, de unde Nordul şi-a retras anterior trupele pentru realizarea unor proiecte comune, în prezent îngheţate.

Armata nord-coreeană a ameninţat să-şi reinstaleze trupele în zonele de frontieră cu Sudul care au fost demilitarizate anterior în virtutea unor acorduri intercoreene, potrivit unui comunicat oficial dat publicităţii marţi, citat de DPA şi Yonhap.

Coreea de Nord examinează un plan "ca armata să ocupe din nou poziţii în zonele demilitarizate (în virtutea unui acord intercoreean) pentru a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a spori şi mai mult vigilenţa militară împotriva Sudului", conform comunicatului armatei nord-coreene, citat de agenţia de presă oficială KCNA.

Nu este clar la ce zone se referă exact textul, notează DPA.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, ar putea fi vorba de zonele din jurul oraşului de la frontiera vestică Kaesong şi Muntele Kumgang de pe coasta de est, de unde Nordul şi-a retras anterior trupele pentru realizarea unor proiecte comune, în prezent îngheţate.

Phenianul a cerut Seulului să ia măsuri împotriva campaniei de trimitere a pliantelor care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat odată cu trimiterea de pliante, Phenianul a ameninţat să taie toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud, să închidă biroul de legătură de-a lungul frontierei comune şi să se retragă dintr-un acord militar cu Seulul.

Kim Yo Jong, influenta soră mai mică a liderului nord-coreean, a ameninţat cu riposta Coreei de Nord şi a declarat că Phenianul ar trebui "desigur să rupă relaţiile" cu Coreea de Sud.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22