Coreea de Nord: SUA, complot criminal pentru a declanșa un război. Vizita lui Pompeo, anulată

Dora Vulcan | 28.08.2018

Ziarul de stat din Coreea de Nord acuză SUA de „urzirea unui complot criminal pentru a dezlănţui un război împotriva RPDC”, în timp ce „poartă un dialog cu un zâmbet pe faţă”, conform unui raport al radioului sud-coreean, prin care SUA desfăşoară exerciţii pentru a invada Phenianul, anunţă CNN.

Pe aceeași temă

 

 

„Nu putem decât să luăm o notă serioasă a atitudinilor duplicitare din partea SUA, deoarece este ocupată cu pregătirea unor exerciţii secrete care implică unităţi speciale de ucidere a omului, având în acelaşi timp un dialog cu un zâmbet pe faţă”, a comentat Rodong Sinmun din Coreea de Nord, citând rapoartele sud-coreene care arată că unităţile speciale americane au fost transportate în Filipine ca parte a unui exerciţiu de invazie, scrie Mediafax.

 

„Statele Unite ar fi în mod greşit într-o eroare dacă se gândeşte că poate intimida pe cineva printr-o 'diplomaţie de tunel', pe care o folosea în trecut ca armă atotputernică şi atingându-şi intenţia sinistră”, a adăugat acesta.

 

Forţeţe armate ale SUA din Japonia (USFJ) au declarat luni pentru CNN că nu a fost "informată despre exerciţiile" menţionate în rapoartele mass-media din Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

 

„În general, aeronave şi nave americane operează zilnic din Japonia în sprijinul angajamentelor noastre faţă de aliaţii şi partenerii noştri din regiune şi în interesul păcii şi securităţii regionale”, a spus colonelul John Hutcheson, directorul afacerilor publice al USFJ.

 

Retorica dură din partea Phenianului vine la doar câteva zile după ce preşedintele Donald Trump a anulat vizita pe care secretarul de stat Mike Pompeo urma să o facă în Coreea de Nord, invocând progrese insuficiente în problema denuclearizării.

 

 

 

The Washington Post: Donald Trump a anulat vizita lui Mike Pompeo în Coreea de Nord după primirea unei scrisori din partea unui oficial nord-coreean

 

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anulat vizita în Coreea de Nord a secretarului american de Stat, Mike Pompeo, după ce acesta a primit o scrisoare beligerantă din partea unui oficial nord-coreean, informează cotidianul The Washington Post, citând surse din cadrul Administraţiei SUA.

 

Pompeo a primit vineri dimineaţă o scrisoare de la Kim Yong Chol, vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, au relatat doi oficiali americani. Conţinutul scrisorii nu este cunoscut, însă a fost considerat suficient de beligerant de către Trump şi Pompeo încât au decis să anuleze vizita secretarului de Stat în Coreea de Nord.

 

Vizita fusese anunţată în ziua precedentă şi urma să se desfăşoare săptămâna aceasta. Cu această ocazie, Pompeo urma să-l prezinte oficialilor nord-coreeni pe noul trimis special al SUA la Phenian, Stephen Biegun.

 

Sarah Huckabee Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat pentru CNN că Trump a anulat vizita întrucât a considerat "că nu progresăm suficient în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreea".

 

Cotidianul mai afirmă că nu este de aşteptat ca Trump să renunţe cu totul la diplomaţie în această chestiune, însă în cazul în care Phenianul nu răspunde pozitiv la acţiunile sale recente atunci probabil liderul de la Casa Albă va urma sfatul oficialilor americani care militează pentru sporirea presiunilor asupra regimului Kim Jong-Un prin intermediul sancţiunilor sau prin alte mijloace.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22