Coreea de Sud a mobilizat aviația după ce 180 de avioane nord-coreene s-au apropiat de graniță

L. G. | 04.11.2022

​Armata sud-coreeană a anunțat că a mobilizat avioane de luptă după ce a detectat vineri aproximativ 180 de avioane de luptă nord-coreene în apropierea graniței, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

Avioanele nord-coreene au zburat la nord de așa-numita linie de control tactic, trasată la 20 de kilometri nord de linia de demarcație militară, a precizat armata sud-coreeană într-un comunicat.

Avioanele Nordului au fost detectate zburând între orele 11.00 (04.00 în România) și 15.00 (08:00) deasupra zonelor sale de uscat, precum și în largul coastelor vestice și estice, potrivit Statului Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud, citat de YOnhap.

Coreea de Sud a mobilizat 80 de avioane, inclusiv avioane de luptă invizibile F-35A, ca răspuns. Cele aproximativ 240 de aeronave care participă la exercițiile aeriene Vigilant Storm cu Statele Unite au continuat exercițiile, a precizat armata.

O flotă de 10 avioane de luptă nord-coreene a făcut manevre similare luna trecută, determinând Coreea de Sud să ridice avioane de război în aer.

Coreea de Nord a tras aproximativ 80 de lovituri de artilerie într-o zonă de frontieră maritimă în cursul nopții, a informat vineri Coreea de Sud, în timp ce miniștrii apărării de la Seul și Washington au promis că vor da dovadă de determinare în fața testelor cu rachete ale Nordului.

Coreea de Nord a tras joi mai multe rachete în mare, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) ratată, ceea ce a determinat Statele Unite și Coreea de Sud să prelungească exercițiile aeriene care au înfuriat Phenianul.

Începând cu puțin înainte de miezul nopții de joi, armata sud-coreeană a anunțat că a detectat peste 80 de proiectile de artilerie trase în mare de Coreea de Nord, o încălcare a unui acord intercoreean din 2018.

Sudul a transmis un mesaj de avertizare către Nord în legătură cu aceste tiruri, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării într-o declarație.

În cadrul unei întâlniri la Washington, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-sup, s-au angajat să caute noi măsuri pentru a demonstra " hotărârea și capacitățile" alianței în urma provocărilor repetate ale Coreei de Nord, potrivit unei declarații comune a celor două țări.

Tensiuni tot mai mari în Peninsula Coreeană

Tensiunile au crescut pe măsură ce Coreea de Nord a efectuat un număr record de lansări de rachete în acest an, inclusiv cel puțin 23 doar miercuri și lansarea ICBM de joi.

Un oficial de rang înalt din cadrul administrației americane a declarat joi că, deși Statele Unite au afirmat încă din luna mai că Coreea de Nord se pregătește să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, nu era clar când ar putea efectua un astfel de test.

Statele Unite consideră că China și Rusia au pârghii pentru a convinge Coreea de Nord să nu reia testele cu bombe nucleare, a declarat oficialul pentru Reuters.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate format din 15 membri a fost divizat cu privire la modul în care să abordeze Coreea de Nord, iar în luna mai, China și Rusia s-au opus prin veto unui efort condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU ca răspuns la lansările de rachete nord-coreene.

Între timp, Pyongyangul a condamnat exercițiile militare aliate.

Joi, Pak Jong Chon, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, a declarat că Washingtonul și Seulul au luat o decizie foarte periculoasă prin prelungirea exercițiilor și că scot situația de sub control.

„Statele Unite și Coreea de Sud vor descoperi că au făcut o greșeală teribilă care nu poate fi anulată", a declarat Pak.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22