Covid-19: Cercetători din Hong Kong spun că au descoperit primul caz de reinfectare

Laurentiu Gheorghe | 24.08.2020

Primul caz dovedit de reinfectare cu Covid-19 a fost raportat de cercetătorii din Hong Kong, însă tot ei subliniază că este prematur să se tragă concluzii la evoluția pandemiei, scrie AFP

Pe aceeași temă

„Acest caz arată că o reinfectare poate surveni la doar câteva luni după vindecarea de o primă infecție”, afirmă, într-un comunicat, departamentul de microbiologie al Universității din Hog Kong care a precizat că intervalul dintre cele două infectări a fost de patru luni și jumătate.

Cercetătorii au spus că din analiza genetică a rezultat că cele două infectări succesive ale aceluiași pacient au fost provocate de două tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2, responsabil de Covid-19.

„Rezultatele noastre sugerează că SARS-CoV-2 ar putea persista în populație, la fel cum este cazul pentru alți coronaviruși responsabili pentru banale guturaiuri, chiar dacă pacienții au dobândit o imunitate", arată cercetătorii de la HKU.

„Deoarece imunitatea ar putea să nu dureze mult timp după o infecție, vaccinarea ar putea să trebuiască să fie avută în vedere chiar pentru oamenii care au fost deja infectați", afirmă ei.

Pacientul, un bărbat de 33 de ani cu rezidența în Hong Kong, a fost testat pozitiv prima oară în 26 martie, după ce a prezentat simptome (tuse, dureri de cap și de gât, febră). După ce s-a vindecat, a fost testat negativ de două ori.

Dar, în 15 august, el a fost din nou testat pozitiv. Aspect important: nu prezenta de această dată niciun simptom. Boala sa a fost descoperită grație unui test de depistare la aeroportul din Hong Kong, în condițiile în care bărbatul revenea din Spania via Marea Britanie.

„Este puțin probabil ca imunitatea colectivă să poată elimina SARS-CoV-2, deși este posibil ca infecțiile următoare să fie mai puțin severe decât prima, așa cum a fost cazul pentru acest pacient”, afirmă cercetătorii, în acest studiu.

Studiul, spun aceștia, a fost acceptat luni de revista americană Clinical Infectious Diseases și este în așteptarea publicării.

În ultimele luni, mai multe cazuri de posibile reinfectări au fost menționate în lume, fără a exista însă o certitudine. Chestiunea imunității în fața Covid-19 este în continuare înconjurată de numeroase necunoscute.

Specialiștii avertizează însă că nu este bine să se tragă concluzii pripite.

„Este dificil să tragi concluzii definitive după un singur caz. Având în vedere numărul de infectări în lume, să vezi un caz de reinfectare nu este atât de surprinzător", a comentat Dr Jeffrey Barrett, de la Wellcome Sanger Institute.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22