Criminal de război croat s-a sinucis în timpul pronunțării sentinței de Curtea de la Haga

Dora Vulcan | 29.11.2017

Fostul general croat bosniac Slobodan Praljak a murit, miercuri, după ce a ingerat otravă în timpul audierei de la Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie, scrie Associated Press, citând televiziunea de stat din Croația.

Pe aceeași temă

 

 

Audierea pentru condamnarea criminalului de război Slobodan Praljak la Curtea Internațională de Justiție de la Haga a fost suspendată, după ce acuzatul a băut o sticluță cu otravă în momentul în care și-a auzit verdictul.

 

 

Slobodan Praljak, unul dintre cei șase foști policieni croați bosniaci și lideri militari, fusese condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 20 de ani de închisoare, în 2013, pentru crimele comise în războiul croato-bosniac (1992-1994).

 

În momentul în care judecătorul Curții de la Haga a decis să mențină pedeapsa din 2013,  Praljak, în vârstă de 72 de ani, le-a spus celor din sală: „Slobodan Praljak nu este un criminal de război. Resping judecata voastră. Am băut otravă”.

 

 

Praljak este acuzat că, din postura de comandant militar senior, a ordonat direct masacrul populației bosniace de religie musulmană în aproximativ 30 de localități din Bosnia și Herțegovina.

 

De asemenea, Slobodan Praljak este acuzat și de coordonarea operațiunii de bombardare a podului vechi din Mostar, construit în secolul XVI-lea, în noiembrie 1993.

 

Construirea podului medieval din Mostar - Stari Most -, numit „Bătrânul”, care traversează râul Neretva, a început în 1557, la ordinul lui Suleiman Magnificul, și a durat mai mult de un deceniu. La sfârșitul războiului croato-bosniac, mai multe organizaţii internaţionale, printre care UNESCO, Banca Mondială, World Monuments Fund şi Aga Khan Trust, au propus şi realizat recontructia podului, care avea să fie finalizată în 2004. Podul a fost reconstruit după planul original, cu piatra locală numită tenelija. În 2005, The World Heritage Committee a înscris zona podului vechi din Mostar în lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

 

Slobodan Praljak a servit ca general în armata croată și în Consiliul de Apărare al Republicii Croate Herțeg-Bosnia, o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 și 1994. Entitatea a fost înființată cu scopul de a rupe din teritoriul Bosniei și Herțegovinei și de a se uni apoi cu Croația.

 

Acesta este ultimul proces al Tribunalului Internațional pentru fosta Iugoslavie, care își va închide porțile peste două luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22