Criză la Londra: Boris Johnson renunță la funcția de lider al Tory, rămâne premier până la toamnă

L. G. | 07.07.2022

Premierul Boris Johnson va demisiona joi după valul de plecări din cabinetul său (peste 50 de ministrii demisionari până joi) dar va rămâne în Downing Street până la toamnă, scrie BBC.

Pe aceeași temă

UPDATE: Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator anunță BBC

Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator și va rămâne în funcția de prim-ministru până la toamnă. În această vară conservatorii vor avea o campanie internă pentru a-și alege un nou lider la congresul partidului din octombrie care îl va înlocui în funcție pe Boris Johnson. (În Marea Britanie, președintele partidului care a câștigat alegerile parlamentare devine prim-ministru - n.r.)

Peste 50 de miniștri au demisionat în mai puțin de 48 de ore, acuzându-l pe Boris Johnson că nu mai este apt să conducă guvernul Marii Britanii după o lungă serie de scandaluri iar zeci membri de frunte ai Partidului Conservator îi cer insistent lui Johnson să plece din Downing Street 10, scrie Reuters.

Brandon Lewis, secretarul pentru Irlanda de Nord, este ultimul ministru din guvern care a demisionat joi dimineață, după ce și miniștrii de finanțe ai sănătății și pnentru Țara Galilor își înaintaseră demisiile cu o zi înainte, ei fiind urmați de peste 50 de membri ai guvernului cu ranga inferior.

„Nu îmi pot sacrifica integritatea morală pentru a salva o situație ajunsă la stadiul de acum”, a spus Lewis. „Este clar că partidul nostru, colegii parlamentari, voluntarii și întreaga țară merită mai mult”.

Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Atât miniștrilor, cât și parlamentarilor, Boris Johnson le-a răspuns că vrea să rămână pentru a se concentra asupra „problemelor extrem de importante" cu care se confruntă țara.

„Vom continua guvernarea acestei țări", a dat asigurări premierul în cursul după-amiezii șefilor comisiilor parlamentare, la câteva momente după ce a spus că are o „săptămână minunată".

„Nu voi demisiona”, a spus Johnson comisiei parlamentare. Ziarul The Sun a citat un aliat al premierului care a spus că opozanții săi din partid „ar trebui să-și murdărească mâinile de sânge” dacă vor să scape de premier.

Johnson le-a spus că a primit un mandat de guvernare de la cei aproape 14 milioane de alegători care au votat pentru conservatori în decembrie 2019, când a ajuns la putere cu promisiunea de a finaliza ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană după ani de certuri între Londra și Bruxelles.

El mai spune că ar fi iresponsabil să plece de la conducerea țării în mijlocul unei crize economice și al războiului din Europa. Johnson a fost un susținător fervent al Ucrainei după invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie.

De asemenea, el a refuzat să spună dacă va încerca să rămână în funcție chiar dacă va pierde un vot de încredere al propriilor parlamentari. Acest vot ar putea avea loc săptămâna viitoare, dacă se va modifica statul partidului care nu permite organizarea unui asemenea vot decât o dată pe an. Borison Johnson a primit un vot similar luna trecută.

Parlamentarii opoziției consideră că în haosul creat guvernul nu mai poate funcționa. Comisiile care se vor întruni joi pentru a examina legislația, inclusiv proiectul de lege privind securitatea națională, au fost anulate deoarece nu era niciun ministru disponibil.

Aproape trei sferturi dintre britanici îl vor plecat din funcție

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes publicat miercuri, 72% dintre britanici consideră că premierul ar trebui să demisioneze.

Deja considerabil slăbit de scandalul petrecerilor ilegale organizate în Downing Street în timpul pandemiei Covid-19, Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere din partea propriei sale tabere în urmă cu câteva săptămâni.

Dar, potrivit presei britanice, în culise, tabăra anti-Johnson manevrează pentru a permite un nou vot rapid, prin modificarea regulii actuale care îl protejează pe șeful guvernului pentru încă 11 luni.

Luni va avea loc alegerea consiliului executiv al puternicului "Comitet 1922", care este responsabil pentru a decide în această chestiune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22