Cum s-a încheiat G20, un summit fără decizii tranșante

Redactia | 02.12.2018

Liderii G20 reuniți în Argentina au adoptat un comunicat comun, care reprezintă un compromis minimal în privinţa comerţului şi confirmă poziţia izolată a SUA în ce priveşte schimbarea climatică, scrie AFP.

Pe aceeași temă

Liderii principalelor economii mondiale "observă problemele comerciale actuale", dar se abţin de la orice condamnare a protecţionismului în acest document negociat până în ultima clipă şi care a fost făcut public de Argentina, ţara gazdă, scrie Agerpres.

"SUA. care sunt economia cea mai deschisă din lume, nu acceptă să fie închise într-o cutie", a declarat gazda summitului, preşedintele Mauricio Macri, întrebat în cadrul unei conferinţe de presă despre absenţa cuvântului "protecţionism" în textul final.

Liderii G20 subliniază, de asemenea, că sistemul comercial multilateral "îşi ratează obiectivele" şi "susţin reforma necesară a Organizaţiei Mondiale a Comerţului", pe fondul înmulţirii de către SUA a confruntărilor cu partenerii lor comerciali.

Grupul G20 promite să evalueze stadiul acestei reforme a OMC blamate de Donald Trump, dar contestată din alte motive şi de Beijing, în cursul summitului de anul viitor din Japonia.

În ceea ce priveşte schimbarea climatică, cum s-a întâmplat şi anul trecut la summitul G20 de la Hamburg, SUA au avut o poziţie izolată.

Membrii G20 "semnatari ai acordului de la Paris" privind combaterea schimbării climatice subliniază în comunicat că acesta este "ireversibil" şi "se angajează la aplicarea sa deplină", ţinând totuşi cont de "capacităţile specifice, având în vedere diversele situaţii naţionale".

Anumite ţări emergente estimează că au nevoie de mai multă susţinere decât ţările mai avansate pentru tranziţia energetică.

"Un anumit număr de ţări ezită (...) să-şi confirme angajamentul faţă de acordul de la Paris şi deci a fost una dintre aceste bătălii ale acestei nopţi (de negocieri) să păstrăm grupul celor 19", a declarat o sursă franceză apropiată de negocieri.

În ceea ce le priveşte, SUA reamintesc într-un paragraf distinct că au denunţat acordul de la Paris. Ele susţin că sunt angajate în favoarea "creşterii economice, accesului la energie şi securitate, utilizând toate tehnologiile şi sursele energetice disponibile, însă protejând mediul".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22