Cum vede Germania iesirea din criza economica si financiara?

Andreea Paul Vass | 25.11.2008

Pe aceeași temă

Renumiti pentru incapacitatea lor de a impacheta fumul, nemtii propun pe 5 noiembrie 2008 un Pachet de masuri anticriza1 cu solutii pe termen lung, dar aplicabile rapid si cu efecte imediate. Voi sintetiza mai jos obiectivele si cele 15 masuri concrete pe care Guvernul Federal al Germaniei si le stabileste, respectiv efortul bugetar la care este expus. Cert este ca te face sa-ti doresti sa fii neamt in aceste vremuri tulburi.

Obiective
- Stabilizarea sistemului financiar german; 
- Stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

Interventia statului 
- 2009: 6 miliarde de euro 
- 2010 si dupa: aproape 14 miliarde de euro

Directii de actiune
- Stimularea ofertei necesare de lichiditati si credite comerciale pentru industrie - prin garantii federale si implicarea Comisiei Europene; 
- Reducerea poverii fiscale si stabilizarea cheltuielilor de asigurari sociale - contributiile pentru ajutorul de somaj vor fi reduse la 2,8% in 2009 si 2010 (comparativ cu 6,5% in 2006); 
- Stimularea investitiilor familiilor - cresterea ajutoarelor si alocatiilor pentru copii vor insoti alte masuri pentru sprijinul familiei.

Obiective cantitative / Efecte estimate 2009-2010
- Reducerea poverii fiscale asupra populatiei si firmelor cu circa 30 de miliarde de euro anual - din care relaxarea fiscala a afacerilor se ridica la 7 miliarde de euro in anul 2009 (urmand tendinta reformei fiscale din 2008); 
- Aproximativ 50 miliarde de euro - noi investitii ale intreprinderilor, gospodariilor private si autoritatilor locale; 
- 20 miliarde de euro - noi finantari acordate companiilor pentru investitii; 
- 32 miliarde de euro - disponibilizate in afara bugetelor publice agregate;

Masuri concrete

Protejarea finantarii
Pentru protejarea furnizarii de credite economiei, inclusiv IMM-urilor, Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) va crea un instrument suplimentar de finantare de pana la 15 miliarde de euro, pus la dispozitie pana la sfarsitul lui 2009.

Stimularea investitiilor
Guvernul Federal va reduce rata de amortizare a activelor mobiliare cu 25%, pe o perioada de 2 ani, incepand cu 1 ianuarie 2009.
Guvernul Federal va extinde pentru 2 ani si facilitatile speciale pentru amortizare acordate IMM-urilor, prin cresterea pragurilor de active si profit pana la 335.000 euro, respectiv la 200.000 de euro.
Guvernul Federal va stimula investitiile suplimentare pentru eficienta energetica a cladirilor si va suplimenta resursele pentru programul de reinnoire in vederea reducerilor emisiilor de CO2, cu 3 miliarde de euro pentru perioada 2009-2011. Aceasta acopera nu doar spatiile rezidentiale, dar si eficientizarea energetica a scolilor, a creselor, a facilitatilor pentru sport si a altor infrastructuri sociale.
Pentru stabilizarea investitiilor in proiecte importante de infrastructura, programele KfW vor majora cu 3 miliarde de euro alocarile pentru autoritatile locale deficitare din punct de vedere structural.
Guvernul Federal va accelera investitiile prioritare in infrastructura de transport - luand in considerare atat caile ferate, cat si masuri pentru reducerea zgomotului, mentenanta si extinderea autostrazilor, consolidarea canalelor de navigatie - printr-un program de inovatii si investitii in valoare de 1 miliard de euro, atat pentru 2009, cat si pentru 2010.
Guvernul Federal va mari de la 1 ianuarie 2009 finantarea planului federal comun de imbunatatire a structurilor economice regionale cu 200 milioane de euro, din care jumatate vor fi furnizati cash si jumatate sub forma de angajamente.

Stimulente fiscale pentru familii
Guvernul Federal va creste nivelul veniturilor impozabile deductibile pentru comerciantii care apeleaza la servicii de mentenanta si renovare si va dubla reducerea impozitarii (bonus tax) pana la 20% din 6.000 de euro (circa 1.200 euro), de la 1 ianuarie 2009. Eficienta acestor noi facilitati de deducere vor fi evaluate si imbunatatite dupa doi ani de la intrarea in vigoare.

Pentru promovarea dezvoltarii si utilizarea la scara larga a vehiculelor eficiente din punct de vedere ecologic si, evident, pentru facilitarea simultana a industriei de autovehicule, se vor adopta urmatoarele masuri:
Guvernul Federal va introduce o scutire a platii taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor (inregistrate ulterior deciziei Cabinetului asupra proiectului de taxa) pentru un an, respectiv maximum doi ani pentru autovehiculele care indeplinesc standardele Euro 5 si Euro 6. In acelasi timp, se construieste un nou sistem de fiscalizare si control care va pune accent pe taxele bazate pe emisiile de CO2 si grad de poluare, cu efect din 2011.
Guvernul Federal va actiona insistent la nivel european pentru ca reglementarile cu privire la emisiile de CO2 ale autovehiculelor din anul 2012 sa fie stabilite astfel incat povara asupra industriei de autovehicule sa fie tolerabila.
Guvernul Federal va face presiuni pentru realizarea obiectivelor de finantare ale Bancii Europene de Investitii (BEI) pentru ca imprumuturile legate de activitatea de cercetare, dezvoltare si inovatie sa creasca de la 7,2 miliarde euro la 10 miliarde de euro in 2009, cu scopul, printre altele, de a accelera dezvoltarea tehnologiei autovehiculelor moderne. Mai mult, volumul de imprumut anual al BEI care sprijina IMM-urile va creste de la 5 miliarde de euro in 2007 la 8 miliarde de euro in 2009 si 2010 - din care pot beneficia si micii furnizori ai industriei de autovehicule. In final, se vor tempera restrictiile asupra creditarii companiilor pe durata crizei financiare.
Pentru promovarea inovarii si a eficientei energetice la modul general, KfW va facilita substantial finantarea companiilor care vor promova si adopta inovatii.
Guvernul Federal va crea o retea suplimentara de sprijin pentru angajati pe perioada crizei. Scopul tine de legarea securitatii locurilor de munca cu continuarea formarii profesionale. In acest scop, Agentia Federala de Ocupare a Fortei de Munca adopta urmatoarele masuri:
Extinderea programului special pentru muncitorii cu varste inaintate si slab calificati, in scopul specializarii si al prevenirii disponibilizarilor.
Prin intermediul a 1.000 de consultanti pentru angajare din cadrul agentiilor de recrutare de forta de munca, se va imbunatati distribuirea muncitorilor in perioada de preaviz (plasare job to job).
Limitat la durata de un an, Guvernul Federal va extinde perioada de garantare a accesului la beneficii pentru alocatia de munca temporara de la 12 la 18 luni. S-ar putea, de asemenea, apela la angajari pe termen scurt pentru calificarea muncitorilor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22