Curtea Constituțională a respins contestația desemnării lui Pavel Filip la funcția de premier

Iulian Popescu | 19.01.2016

Curtea Constituțională din Moldova a respins marți sesizarea prin care socialiștii contestau desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier fiindcă ea este abuzivă cât timp PSRM a refuzat să ia parte la formarea guvernului și nu explică incidenţa normelor constituţionale asupra actelor contestate.

Pe aceeași temă

 

Concluziile și decizia Curții, preznetate de Publika.md:

 

Concluzii

 

Cu referire la pretinsele încălcări invocate în speţă, Curtea a constatat că autorii sesizării nu au argumentat incidenţa normelor constituţionale asupra actelor contestate.

 

Totodată, Curtea a menţionat că sesizarea depusă este abuzivă, deoarece fracţiunea PSRM a refuzat să participe la formarea Guvernului şi, anume datorită absenţei membrilor fracţiunii PSRM, a contribuit la lipsa cvorumului în Parlament la şedinţa pe care îşi întemeiază pretenţiile şi la eşuarea tentativei de învestire a Guvernului Sturza.

 

Pentru raţionamentele arătate, Curtea a conchis că sesizarea este vădit nefondată, formulată abuziv şi argumentată defectuos, motive pentru care a decis să o respingă ca fiind inadmisibilă.

 

Decizia Curţii

 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, în conformitate cu prevederile articolelor 26 alin. (1) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, articolelor 61 alin.(3) şi 64 din Codul jurisdicţiei constituţionale, Curtea Constituţională a respins sesizarea ca fiind vădit nefondată.

 

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Formarea Guvernului intră în linie dreaptă

 

Așadar, Pavel Filip poate forma guvernul și se poate prezenta în Parlament pentru vot, până la sfârșitul acestei săptămâni, așa cum și-a propus.

 

Programul de guvernare al noului Cabinetul de la Chisinau va fi gata in doua zile, iar la finalul saptamanii Filip va cere votul de incredere al Parlamentului, potrivit calendarului anunțat marți.

 

Anuntul a fost facut luni de premierul desemnat, Pavel Filip, dupa o serie de consultari purtate cu deputatii majoritatii parlamentare, arata presa de peste Prut.

 

Intalnirile de astazi au fost foarte constructive. Prioritatea principala este ca in doua zile sa avem deja un program de guvernare, care il va avea la baza pe cel precedent. In prim-plan va fi continuarea parcursului European. (…) Tot astazi au fost create patru grupuri de lucru care se vor ocupa de perfectarea programului in asa mod ca acesta sa fie bine definitivat si sa include propunerile tuturor formatiunilor parlamentare”, a spus Filip, potrivit agentiei de stat Moldpres.

 

Dupa doua incercari ratate, majoritatea parlamentara controlata de Vlad Plahotniuc a reusit sa impuna o nominalizare de premier in fata presedintelui Timofti, la sfarsitul saptamanii trecute.

 

Mai putin de 24 de ore a durat nominalizarea lui Ion Paduraru la sefia Guvernului Moldovei, secretarul general al Presedintiei anuntandu-si retragerea in seara zilei de vineri. Paduraru a spus ca vrea sa evite, astfel, o confruntare cu majoritatea din Parlament care are propria nominalizare. In persoana lui Pavel Filip, el fiind a treia incercare a Partidului Democrat, dupa ce Timofti a respins de doua ori propunerea controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

 

Presedintele a anuntat vineri seara ca a decis sa semneze decretul de nominalizare a lui Pavel Filip la functia de premier al tarii. “Cel mai probabil luni dimineata vom incepe consultarile cu partidele. Ne vom stradui sa venim in Parlament intr-o perioada cat mai scurta, avand in vedere situatia creata”, a spus Filip, citat de ProTV Chisinau. Potrivit presei de peste Prut, in nominalizarea majoritatii parlamentare difera doar numele, influenta fiind pastrata de Plahotniuc. Pavel Filip este perceput, de altfel, drept unul dintre apropiatii oligarhului. Paduraru l-a numit pe Filip o “solutie de compromis”.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22