Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat partidul Șor ca neconstituțional

Redactia | 19.06.2023

Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat luni drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată după ce Guvernul a depus o sesizare la Înalta Curte, cerând scoaterea Partidului Șor în afara legii, scrie deschide.md. „Este o decizie așteptată de societate”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Dezbaterile de la Curtea Constituțională au început la 10 mai și au durat mai bine de o lună, timp în care părțile au fost invitate să-și prezinte argumentele.

În ședința de luni a Curții Constituționale, avocatul Guvernului, Eduard Digore, a acuzat că Partidul „ȘOR” ar fi mituit oameni să iasă la proteste: „Voi nici măcar statutul partidului vostru nu-l respectați. Nu ați vorbit despre demnitatea umană, pe care nu o cumperi cu 400 de lei - ca să vină în piață la proteste. Călcați în picioare demnitatea umană și le achitați bani ca pentru un obiect. Creați confuzie și vindeți democrația, faceți așa ca omul să perceapă aceasta ca pe o muncă zilieră”.

Deputatul Marina Tauber, vicepreședinte al Partidului prorus Șor, pe numele căreia există un mandat de arestare la domiciliu, a spus că echipa lui Ilan Șor a găsit mai multe modalități ca să existe și să activeze în continuare, scrie deschide.md.

Reacția Maiei Sandu

Președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care spune că decizia Curții Constituționale este una așteptată de către societate:

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii.

Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”.

„Pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”

Sesizarea la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost depusă de guvern în noiembrie 2022. Guvernul de la Chișinău arată în sesizare că „prin toate activitățile de până acum Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Reprezentanții Guvernului au invocat argumente precum faptul că reprezentanții Partidului Șor ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu Kremlinul și ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

Partidul Șor este urmaș de drept al formațiunii „Ravnopravie”, care a fost preluat de către omul de afaceri Ilan Șor. În anul 2015, Ilan Șor a câștigat alegerile locale și a devenit primar la Orhei. În anul 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului „Ravnopravie”, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susținător înflăcărat al Federației Ruse. Patru luni mai târziu, formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidul Politic ȘOR.

În alegerile parlamentare din 2019 și 2021, Șor a devenit partid parlamentar, acum având 5 deputați Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu, scrie deschide.md.

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare

Președintele formațiunii, Ilan Șor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, dar a scăpat fugind în Israel, unde se află și în prezent, amintește deschide.md. Decizia de condamnare a fost pronunțată în luna aprilie de Curtea de Apel de la Chișinău.

„Şor va sta 15 ani la puşcărie pentru furtul miliardului şi averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetăţeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar aşa justiţia îşi poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoţii şi fac dreptate”, a reacționat atunci pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Conform jurnal.md, Ilan Şor a venit cu o reacţie tot pe Facebook, la scurt timp după anunţarea deciziei Curţii de Apel Chişinău.

„Aceşti trei judecători vor ajunge după gratii destul de curând. Vreau ca aceşti judecători după ce vor vedea acest video să fie la curent că eu şi susţinătorii mei cu siguranţă nu vom uita cum, sub presing, a fost luată o decizie ilegală şi fără precedent, cu încălcarea tuturor procedurilor şi normelor”, a spus Ilan Şor într-o înregistrare video, vorbind în limba rusă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22