Cutremur puternic în Italia. «S-a deschis pământul, este un dezastru», spune un primar VIDEO

E.b. | 30.10.2016

Un cutremur puternic s-a produs, duminică dimineaţă, în centrul Italiei, a anunţat Institutul american USGS, citat de Reuters. Seismologii italieni au revizuit magnitudinea seismului la 6,1 de la 6,5, după ce iniţial USGS anunţase o magnitudine de 7,1.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, dintre care doi grav, în urma seismului de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, relatează TGcom, prelut de News.ro.

Nu este căutat nimeni”, a declarat şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, confirmând că nu există persoane dispărute după seism.

Îmi exprim apropierea faţă de oamenii din centrul Italiei afectaţi de cutremur”, a declarat Papa la finalul rugăciunii tradiţionale de duminică.

„Şi în această dimineaţă a fost un seism puternic. Mă rog pentru răniţi şi pentru familiile care au suferit pagube importante, ca şi personalul implicat în efoturile de salvare şi asistenţă. Dumnezeu să le dea forţă“, a adăugat Suveranul Pontif.

 

UPDATE: Zeci de persoane au fost rănite în urma seismului de duminică dimineaţă din Italia, dar deocamdată nu există informaţii privind decese, a anunţat Protecţia Civilă, citată de Corriere della Sera.

 

UPDATE: Un spital din Cascia, localitate aflată la circa 10 kilometri de Norcia, este în curs de evacuare după seismul de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, relatează La Repubblica.

 

Într-o clădire din Roma, un lift a căzut în gol. Forţele de intervenţie în situaţii de urgenţă se află la faţa locului pentru a face verificări. Potrivit primelor informaţii, în ascensor nu se aflau persoane.

Potrivit Institutului italian de Geofizică a Pământului, epicentrul a fost localizat la 10 kilometri adâncime. Martori ai seismului au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica, citată de News.ro.

 

Mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit peste oameni în urma seismului

 

Martori ai seismului de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica.

 

Locuitori din Tolentino (regiunea Marche) au declarat că s-a prăbuşit o biserică în care se aflau circa 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică.

 

La Norcia, s-a prăbuşit catedrala în care se aflau mai mulţi călugări, dar şi credincioşi.

 

La Amatrice, cel puţin doi oameni au fost scoşi de sub dărâmături.

 

Totul s-a prăbuşit, văd coloane de fum, este un dezastru", a spus primarul din Ussita, unde centrul istoric a fost evacuat în totalitate.
 

 

“S-a deschis pământul, este fum, un dezastru”

 

Primarul din localitatea Castelsantangelo (centrul Italiei), Mauro Falcucci, aflată în apropiere de epicentru, a declarat că în localitatea pe care o administrează s-au prăbuşit numeroase clădiri în urma seismului produs duminică, la ora locală 7.41 (8.41 ora României), în Peninsulă, relatează La Repubblica.

 

“Eu sunt la Fano, unde locuiesc, dar mi s-a spus că există (clădiri – n.r.) prăbuşite, că este un dezastru! S-a deschis pământul, este fum, un dezastru. Sper că încăpăţânaţii care rămăseseră la Santangelo s-au mutat în cursul nopţii”, a declarat edilul.

 

 

 

 

Facebook a activat opţiunea Safety Check pentru ca persoanele din zonele afectate să îşi anunţe apropiaţii dacă sunt în siguranţă.

 

Unda de şoc a fost resimţită în toată Peninsula, iar numeroase clădiri s-au prăbuşit. “Au fost semnalate clădiri prăbuşite (…), încercăm să aflăm dacă sunt persoane sub dărâmături”, a spus şeful Protecţiei Civile, Cesare Spuri.

 

 La Rieti, o şosea a fost închisă, ca măsură de precauţie.

 

Noul seism a distrus ceea ce era încă în picioare. Acum trebuie să o luăm de la zero”, a spus primarul din Arquata del Tronto.
  

 

*******

 

Cutremurul, care a avut epicentrul localizat între Marche şi Umbria, în zona afectată deja de seismele din 24 august şi de săptămâna aceasta, a fost resimţit în tot centrul Peninsulei, inclusiv la Roma, unde oamenii au ieşit în stradă.

 

Localităţile cele mai apropiate de epicentru sunt Castelsantangelo, Norcia şi Preci.

Presa locală scrie că seismul a fost resimţit şi în Croaţia şi Bosnia Herţegovina.

 

Cutremurul a fost urmat deja de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea 4,9.

 

Premierul Matteo Renzi a spus că Italia trece prin momente dificile, dar a promis un efort masiv de reconstrucţie în următorii ani, în pofida eventualelor obiecţii ale Uniunii Europene privind eventualele costuri.

Vom reconstrui totul, casele, bisericile şi afacerile”, a afirmat Renzi. “Va fi făcut tot ceea trebuie făcut pentru reconstrucţia acestor zone”, a adăugat el.

 

Comisarul european pentru Asistenţă Umanitară, Christos Stylianidis, a anunţat pe Twitter că UE urmăreşte cu atenţie situaţia, este în legătură cu Protecţia Civilă italiană şi este dispusă să ajute.

 

 

 

  Precizări ale MAE român legate de cutremurele din Italia


 
În continuarea informaţiilor referitoare la seismul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiene, între Norcia, Preci și Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), vă comunicăm următoarele:

 

Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna continuă demersurile pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la existența printre persoanele afectate a unor cetăţeni români.

 

Ambasada României la Roma a răspuns tuturor cererilor de asistență consulară adresate de cetățenii români sau de membrii acestora de familie, transmise direct misiunii diplomatice şi Centrului de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna sunt pregătite să se deplaseze în zona calamitată, pentru a acorda asistență consulară, dacă vor exista solicitări de sprijin la fața locului, precum și în măsura în care accesul în zonă se va putea realiza.

 

MAE recomandă cetățenilor români din zona afectată să informeze familia și  pe cei apropiați cu privire la starea lor.

 

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice de la Roma (0039) 3451473935(Lazio, Umbria, Abruzzo)  și Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna și Toscana).

 

Totodată, MAE precizează că în urma cutremurelor care au avut loc în cursul acestei săptămâni în Republica Italiană, o familie de cetăţeni români a fost repatriată, cu sprijinul Ambasadei României în Italia.

 

Atât Ambasada României la Roma, cât şi Consulatul General al României la Bologna continuă monitorizarea situației, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22