Cutremurul din Turcia, provocat de alunecarea pe orizontală a două plăci tectonice majore

L. G. | 06.02.2023

Două plăci tectonice majore – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, au avut loc cutremurele la mică adâncime.

Pe aceeași temă

Regiunea în care s-a produs cutremurul este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic. Trei cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare au avut loc în această regiune începând cu 1970. Cel mai mare, cu o magnitudine de 6,7, a avut loc la 24 ianuarie 2020. Toate aceste cutremure au avut loc de-a lungul sau în apropierea faliei Anatoliei de Est, notează sursa citată.

Meteorologul CNN și expertul în vreme severă Chad Myers a explicat de ce replicile cutremurului devastator de 7,8 grade din Turcia au fost atât de puternice. Replicile de 7,5 au fost „un cutremur în sine”, a explicat acesta, menționând că întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre „epi-linie”.

Institutul geologic american (USGS) a publicat o hartă cu modul în care s-au propagat undele seismice ale puternicului cutremur de luni dimineață din Turcia și intensitatea resimțită.

Două plăci tectonice majore – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, „la aproximativ 100 de mile (circa 160 de kilometri) de o parte și de alta, pământul a alunecat”, a declarat Myers.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare” – „când plăcile se ating și, dintr-odată, alunecă lateral”, a spus Myers.

În cazul unei „alunecări de falie”, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală.

„Acest lucru contează pentru că clădirile nu vor să meargă înainte și înapoi. Iar apoi, undele secundare încep să meargă și ele înainte și înapoi”, a spus Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura „săptămâni și luni de zile”, a explicat și meteorologul Karen Maginnis de la CNN.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22