Dacian Cioloș, nominalizat pentru noul partid pan-european, o alianță centristă europeană

L. G. | 04.06.2022

Potrivit politico.eu, partidul președintelui Emmanuel Macron a propus înființarea unei alianțe centriste paneuropene, în care s-ar încadra și noul partid Reper al lui Dacian Cioloș, demisionar din USR.

Pe aceeași temă

Demersul lui Dacian Cioloș de a pleca din USR și de fonda un nou partid – REPER (Reînnoim Proiectul European al României) – nu este unul întâmplător, reiese din analiza publicată de politico.eu potrivit căreia președintele Franței, Emmanuel Macron, ar fi lansat deja propunerea privind crearea unei noi alianțe centriste pan-europene.

Printre semnatarii din Parlamentul European care susțin formarea noului grup politic pan-european se numără și Dacian Cioloș cu REPER, alături de lideri ai altor partide europene de centru, precum Horizons, partidul fostului premier francez Edouard Philippe, Polonia 2050 și Azione din Italia.

Inițiativa ar combina Alianța Renaștea a lui Macron și alte partide din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care are în prezent un congres la Dublin.

„Noua alianță ar trebui să ofere un cadru mai larg decât ALDE”, a spus un oficial Renew Europe. „ALDE este liberală în esență și vrem să construim din această moștenire, dar putem face ceva mai larg”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului deoarece propunerea este sensibilă din punct de vedere politic.

ALDE reprezintă peste 70 de partide liberale din Europa. A primit un impuls la Dublin, joi, când l-a primit în rândurile ALDE și partidul Servitorul Poporului al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Propunerea a fost inclusă într-o scrisoare semnată de Stéphane Séjourné, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European și un apropiat al Macron, precum și de premierul bulgar Kiril Petkov și de noul prim-ministru sloven Robert Golob, au declarat oficialii. Scrisoarea a fost adresată lui Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk, co-liderii ALDE.

Întrebat despre noua inițiativă, Séjourné a refuzat să prezinte detalii. Dar a spus clar că Renaissance (partidul lui Macron) este interesată să facă parte dintr-o forță mai mare cu ALDE.

„Trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a construit până acum și toate aceste mișcări politice vor aduce valoare adăugată pentru toată lumea, deoarece suntem prezenți în mai multe țări”, a spus Séjourné.

„Într-adevăr, va exista o singură entitate la sfârșit”, a recunoscut el. Dar a adăugat: „Nu pot anticipa ceea ce va fi în final”.

Dacă mișcarea va merge mai departe, ar crește influența lui Macron în politica europeană și ar însemna efectiv sfârșitul ALDE, fondat în urmă cu mai bine de 40 de ani, ca entitate separată, relatează politico.eu.

Alianța lui Macron este apropiată din punct de vedere ideologic de ALDE, iar președintele francez a participat la mai multe dintre întâlnirile tradiționale ale ALDE de la Bruxelles înaintea summiturilor Consiliului European. Dar Macron a evitat să devină pe deplin parte a familiei ALDE, preferând să-și construiască propria rețea paneuropeană și dornic să evite eticheta „liberală” văzută în Franța ca un simbol al ultra-capitalismului.

Scopul pe termen lung atât al lui Macron, cât și al ALDE a fost de a construi o forță care să rivalizeze cu cei doi mari poli tradiționali ai politicii europene, Partidul Popular European de centru-dreapta și Partidul Socialiștilor Europeni de centru-stânga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22