Danemarca: Incep dezbaterile pe legea prin care sunt confiscate bijuteriile refugiatilor

Iulian Popescu | 13.01.2016

In Danemarca, Guvernul si principalul partid de opozitie au convenit adoptarea controversatului proiect de lege privind confiscarea obiectelor de valoare de la migranti, pentru a le finanta sederea, scrie Hotnews, citand AFP.

Pe aceeași temă

 

Texul acestei legi urmeaza sa fie dezbatut in Parlament incepand cu miercuri.

 

Ministrul Imigratiei si Integrarii, Inger Stojberg, a revizuit textul de doua ori dupa anuntarea proiectului pe 10 decembrie.

 

Masura de justitie sociala pentru unii, taxa pe saracie pentru altii, proiectul imputerniceste politistii sa "confiste bunurile pe care solicitantii de azil le aduc cu ei, pentru a le acoperi nevoile de hrana si adapost", scrie Hotnews.

 

Intr-o prima versiune, proiectul prevedea ca migrantilor li se va permite sa pastreze o suma de 3.000 de coroane daneze (aproximativ 400 de euro) si bijuteriile de care sunt atasati afectiv.

 

In fata protestelor in crestere, ministrul a prezentat pe 8 ianuarie o versiune "indulcita", ridicand suma la 10.000 de coroane. Bijuteriile, medaliile sau portretele de familie au fost de asemenea exceptate de la confiscare, daca prezinta "o mare valoare economica", mai scrie Hotnews.

 

Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogându-le drept "nejustificate". "Este inacceptabil ca cetăţenii danezi să ofere susţinere financiară pentru refugiaţi care au asupra lor bunuri de valoare", a declarat Naser Khader, un oficial din cadrul Partidului Popular danez (extremă-dreapta). Opinia este împărtăşită de ministrul Integrării, Inger Stojberg.

 

"Este normal ca oamenii care vin la noi să îşi plătească singuri cheltuielile dacă au posibilitatea", a transmis Partidul Popular (extremă-dreapta).

 

Danemarca are o politică foarte restrictivă în materie de imigraţie. În perioada ianuarie - octombrie 2015, în Danemarca au ajuns 13.000 de solicitanţi de azil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22