De teamă să nu rămână în frig la iarnă, polonezii stau la cozi imense pentru a cumpăra cărbune

L. G. | 29.08.2022

Deși este doar sfârșitul verii, sute de mașini și camioane stau la coadă zile întregi pentru a se aproviziona cu cărbune de la mina Lubelski Weigel Bogdanka din Polonia, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marți de la Swidnik, orășel situat la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa, scrie Reuters.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopți de dormit în mica sa mașină roșie, prinsă într-un lung șir de camioane, tractoare cu remorci și autoturisme. „Aceasta depășește imaginația, oamenii dorm în mașinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva și mai rău."

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire şi se confruntă acum cu penurii şi creşteri de preţuri, după ce Polonia şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Polonia a interzis achiziţiile de cărbune din Rusia, cu efect imediat, în aprilie, în timp ce UE a cerut ca acestea să fie eliminate treptat până în august.

În timp ce Polonia extrage peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită preţurilor competitive şi a faptului că cărbunele rusesc este vândut într-o formă mai potrivită pentru uzul casnic.

Cererea în creştere a forţat Bogdanka şi alte mine controlate de stat să raționalizeze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantităţi limitate.

Artur, care nu a vrut să-şi dea numele complet, a spus că a strâns documente de la toată familia în speranţa că va putea să ridice toate alocaţiile de combustibil deodată.

Mina a vândut vineri combustibil solid pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarat pentru Reuters Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei Bogdanka.

Cantitățile sunt limitate pentru fiecare gospodărie pentru a preveni formarea de stocuri exgarat de mari, specula sau chiar vânzarea locului de la coada din fața minei, a spus Choma

Ca toate minele de cărbune poloneze, Bogdanka vinde de obicei cea mai mare parte a cărbunelui pe care îl extrage la termocentrale. Anul trecut, a vândut mai puţin de 1% din producţie clienţilor individuali, aşa că nu are logistica necesară pentru a vinde combustibil direct cu amănuntul.

Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor ruseşti a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească căile ferate pentru transportul armatei.

„Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piaţa peste cap”, a declarat el pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Weglokoks, un comerciant de cărbune de stat însărcinat de guvern să stimuleze importurile din alte ţări a refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul Climei nu a fost disponibil pentru comentarii.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">In Poland, where coal is king, dozens are lining up at the Lubelski Wegiel Bogdanka coal mine, waiting for days and nights to stock up on heating fuel. Read more: <a href="https://t.co/jVGwSEfLam">https://t.co/jVGwSEfLam</a> <a href="https://t.co/zZV3vtzEQk">pic.twitter.com/zZV3vtzEQk</a></p>&mdash; Reuters Business (@ReutersBiz) <a href="https://twitter.com/ReutersBiz/status/1563647549101117441?ref_src=twsrc%5Etfw">August 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Oficialii guvernamentali au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient combustibil pentru a satisface cererea.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă şi un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producţia de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la adâncimi tot mai mari, crește.

Consumul de cărbune s-a menţinut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creştere treptată a importurilor.

În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia şi erau utilizate de gospodării şi centrale termice mici.

În iulie, Polonia a mandat două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte state, inclusiv Indonezia, Columbia şi Africa, şi a introdus subvenţii pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a preţului cărbunelui faţă de iarna trecută.

„Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectaţi de sărăcia energetică”, a spus Horbacz.

Întors la Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local care s-a aşezat la coadă marţi, a spus că este pregătit pentru o aşteptare lungă.

„Am lăsat tractorul la rând, eu mă duc acasă dă dorm puțin”, a spus el, resemnat

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22