Decesele Covid, subraportate. Cercetătorii de la Harvard: Am fost șocați de amplitudinea fenomenului

Redactia | 18.11.2021

Numărul real de decese ar putea fi mult mai mare decât cel raportat oficial, arată un studiu al cercetătorilor de la Harvard.

Pe aceeași temă

Milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza Covid-19, conform datelor oficiale, dar o cercetare realizată de Ethan Rouen, George Serafeim și Botir Kobilov – toți trei specialiști de la Harvard Business School – sugerează că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Pe măsură ce numărul deceselor cauzate de Covid-19 a crescut într-un ritm alarmant anul trecut, unii s-au temut că oficialii nu au reușit să raporteze corect toate victimele infectării cu noul coronavirus, iar numărul real de decese ar fi fost mult mai mare la nivel mondial.

În timp ce datele oficiale arată că peste 5 milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, un nou studiu al deceselor din mai multe țări indică faptul că, de fapt, Covid-19 a ucis cu câteva sute de mii de persoane mai mult decât ceea ce au anunțat autoritățile. E vorba de morți atribuite (eronat) la alte cauze sau cauzate indirect de virus ori pandemie.

„Am fost șocați de magnitudinea acestui fenomen”

În 2020, 51 de țări au raportat, în medie, cu 3.140 de decese mai mult decât înregistrează de obicei într-un an, arată cercetarea. Cel mai probabil, Covid-19 a provocat această creștere, dar oficialii nu au atribuit aceste decese pandemiei, potrivit echipei de cercetători de la Harvard Business School.

De fapt, numărul real al deceselor în unele state, precum Ecuador și Bolivia, a fost mai mult decât triplu față de cel raportat - ceea ce înseamnă zeci de mii de decese care nu au fost atribuite pandemiei, deși poate ar fi trebuit.

„Am fost șocați de magnitudinea acestui fenomen”, spune Ethan Rouen, specialist în Contabilitate și Management la Harvard Business School, care a efectuat studiul împreună cu alți doi colegi, profesorul George Serafeim și doctorandul Botir Kobilov. „Presa a scris despre fenomen, dar nu a existat nicio cercetare reală în acest sens.”

Cifrele variază foarte mult de la o țară la alta

Nivelul posibilei subraportări variază semnificativ de la o țară la alta, a subliniat echipa de cercetare într-un articol recent publicat în Journal of Economics and Government.

Ecuador și Bolivia au avut de 2,5 ori mai multe decese pe lună decât în perioada de dinainte de pandemie, conform comparației făcute de specialiștii HBS cu cifrele din ultimii trei până la cinci ani. Acest lucru înseamnă că la fiecare 100 de decese cauzate de Covid raportate se adaugă, cel mai probabil, peste 300 de decese neatribuite, spun cercetătorii.

Printre alte țări cu o discrepanță mare se numără Peru (160%), Kârgâzstan, Spania, Mexic și Polonia (între 50 și 100%). La polul opus se află Japonia și Bulgaria.

Deși în termeni procentuali, SUA se află la mijlocul clasamentului, valoarea nominală e mult mai mare ca în alte țări – cu un maxim de 80.000 de decese în plus pe lună, comparativ cu mai puțin de 40.000 pentru următoarea țară clasată, Brazilia.

Conform acestei hărți, nivelul subraportării din România în 2020 nu era foarte ridicat, fiind mai mic decât în Franța, Spania și Polonia, dar mai mare decât în Germania și Finlanda.

Cercetătorii HBS au colectat numărul lunar raportat de decese în timpul pandemiei în fiecare dintre cele 51 de țări dintr-o varietate de surse, inclusiv rapoarte din New York Times și Eurostat.

Ei au comparat aceste date cu cifrele lunilor corespunzătoare din ultimii trei până la cinci ani. Scăderea numărului de decese oficiale Covid din numărul total pentru fiecare țară în parte i-a ajutat să evalueze indicatorul numit „exces de mortalitate”, care denotă potențiala subraportare.

De menționat este faptul că cercetarea nu a luat în calcul și raportările pe 2021.

Explicații

Și OMS estimează, ţinând cont de supramortalitatea legată în mod direct şi indirect de Covid-19, că bilanţul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Dar care ar fi cauzele? De ce nu aflăm cifrele reale, în timp real? Echipa de cercetători de la Harvard a găsit unele corelații și explicații. „Au fost multe cercetări despre Covid, în ceea ce privește impactul asupra sănătății și eforturile de atenuare, dar am simțit că noi putem aduce o perspectivă unică, din postura de contabili”, spune Rouen.

Pentru a explica variația mare a subraportării, cercetătorii au observat că țările cu politici mai stricte de combatere a pandemiei ar avea rate mai mari de subraportare. „Politicile mai stricte ar putea pune presiuni publice asupra politicienilor pentru a subraporta decesele, doar pentru a arăta că măsurile lor funcționează”, spune Kobilov.

De fapt, țările cu politici mai stricte au avut, în medie, în 2020, un număr de decese în exces cu 59% mai mare față de celelalte - adică 159 de decese pentru fiecare 100 încadrate la Covid-19. „Când guvernele le cer cetățenilor să facă sacrificii”, adaugă Rouen, „politicienii sunt înclinați să exagereze efectele pozitive ale acestor sacrificii”.

articolul integral pe Spotmedia

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22