PNL

Deciziile instantelor internationale pentru drepturile omului devin facultative in Rusia

Tudor Despina | 15.12.2015

Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse va decide daca va implementa sau nu deciziile instantelor internationale pentru drepturile omului. Presedintele Putin a semnat o lege in acest sens.

Pe aceeași temă

 

Potrivit legii publicate marti pe site-ul Guvernului rus si citate de Reuters, Curtea Constitutionala a Federatiei va putea decide daca sentintele date de instantele internationale pentru drepturile omului vor fi aplicate sau nu pe teritoriul rus.

 

Spre exemplu, daca va considera ca o decizie a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) nu este in acord cu legislatia rusa, CC din aceasta tara poate respinge aplicarea pe teritoriul rus.

 

Organizatiile pentru drepturile omului acuza ca legea este proiectata pentru a ingreuna capacitatea victimelor abuzurilor asupra drepturilor omului din Rusia sa mearga la instantele internationale.

 

Decizia vine dupa ce Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a hotarat in 2014 ca statul rus trebuie sa plateasca despagubiri de aproximativ 1,9 miliarde de euro fostilor actionari ai companiei petroliere Yukos. In aceste conditii, Rusia a anuntat ca isi rezerva dreptul de a nu pune in aplicare deciziile CEDO daca ele vin in contradictie cu Constitutia tarii.

 

Reclamantii din cazul Yukos au cerut despagubiri mult mai mari din partea Moscovei, undeva la 38 de miliarde de euro. La data solutionarii pe fond a cauzei, in Septembrie, 2011, CEDO a decis ca anumite puncte ale procedurii fiscale initiate impotriva Yukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale.

 

Potrivit sursei citate, CEDO spune ca a primit 218 plangeri impotriva statului rus, in 2014, si a gasit 122 de cazuri in care Moscova a violat Conventia Europeana pentru Drepturile Omului.

Opinii

Andrian Moraru

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22