Democrații păstrează majoritatea în Senat după ce au câștigat în Nevada cel de al 50-lea mandat

L. G. | 13.11.2022

Joe Biden a sărbătorit păstrarea controlului în Senat: „Sunt un optimist înfumurat, dar nu sunt surprins de prezența la vot. Sunt incredibil de mulțumit de prezența la vot”, conform CNN.

Pe aceeași temă

Președintele Biden a sărbătorit victoria democraților în Senat cu 50 de locuri, după ce au câștigat Nevada, declarând reporterilor că partidul se concentrează acum asupra viitoarelor alegeri din Georgia, care vor avea loc în al doilea tur de scrutin, transmite CNN.

„Ne simțim bine în ceea ce privește locul în care ne aflăm și știu că sunt un optimist înfumurat, înțeleg asta, de la început, dar nu sunt surprins de prezența la vot. Sunt incredibil de mulțumit de prezența la vot”, a declarat Biden.

Biden a spus că, în opinia sa, prezența la vot reflectă „calitatea candidaților noștri” și că toți „candidează cu același program”.

„Și astfel, mă simt bine și aștept cu nerăbdare următorii doi ani”, a spus Biden.

Președintele a precizat că viitorul programului său este „întotdeauna mai bun” cu 51 de senatori democrați.

„Pentru că ne aflăm într-o situație în care nu trebuie să ai o componență egală a comisiilor – așa că de aceea este important, în principal”, a spus Biden. „Dar, este pur și simplu mai bine, cu cât este mai mare numărul, cu atât mai bine”.

Democrații, cu 50 de mandate în Senat plus votul vicepreședintei Kamala Harris, vor deține în continuare controlul camerei superioare a Congresului SUA, pierzând cel mai probabil doar majoritatea din Camera Reprezentanților după alegerile „midterms” desfășurate marți.

În sistemul constituțional al SUA, majoritatea din Senat este cea care își dă acordul pentru numirile președintelui în sistemul de justiție – inclusiv când vine vorba de judecători de rang inferior, de la tribunale ordinare, cât și când vine vorba de extrem de importanta Curte Supremă, în prezent controlată de o majoritate conservatoare, după mandatul lui Donald Trump.

De asemenea, numirile din cabinetul SUA se fac cu acordul Senatului, iar majoritatea îi garantează lui Biden că orice schimbare se va putea face mult mai ușor.

Senatul american este și cel care aprobă politicile de politică externă ale președintelui SUA - aprobă tratate, mandate de ambasadori și, în cazul unui blocaj după alegeri, este camera care alege vicepreședintele Statelor Unite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22