Departamentul Justiției din SUA refuză să publice denunțul care îl incriminează pe Donald Trump

L. G. | 16.08.2022

Procurorii americani se opun publicării documentului în baza căruia o instanță a aprobat descinderea agențiilor FBI la reședința din Florida a lui Donald Trump și confiscarea a 11 seturi de documente.

Pe aceeași temă

Departamentul de Justiție al SUA s-a opus publicării motivelor invocate de FBI, aprobate de procurorul general al SUA și apoi de un judecător în baza cărora a fost emis un mandat de percheziție a reședinței fostului președinte Donald Trump.

Procurorii susțin că deconspirarea capetelor de acuzare din dosarul penal care îl vizează pe Donald Trump „ar servi drept foaie de parcurs pentru investigația în curs a guvernului, oferind detalii specifice despre direcția și acțiunile viitoare, într-o manieră care foarte probabil ar putea să compromită pașii viitori de investigație”, potrivit lui Kyle Cheney citat de Politico.

„Faptul că această investigație implică documente strict secrete subliniază și mai mult necesitatea de a proteja integritatea anchetei”, a declarat departamentul justiției într-un comunicat transmis luni.

Operaţiunea poliţiei federale la reşedinţa Mar-a-Lago – o premieră pentru un fost preşedinte al SUA – a provocat o furtună politică, Trump şi parlamentarii republicani denunţând o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Mai multe organizaţii, inclusiv media, au cerut insistent publicarea documentului care cel mai probabil cuprinde un denunț credibil și alte elemente care l-au determinat pe procurorul general să ceară și să primească de la un judecător mandat de percheziție a reședinței unui fost președinte al SUA, fapt nemaiîntâlnit în istoria de până acum.

Inclusiv Trump și alți republicani au intensificat apelurile pentru publicarea motivației FBI trimisă instanței, în baza căreia a fost emis un mandat de percheziție în timpul căreia agenții au confiscat 11 seturi de documente confidențiale, despre care Trump spune că au fost desecretizate înainte de a le lua de la Casa Albă.

Departamentul Justiţiei a ținut să explice luni că o asemenea publicare ”ar afecta în mod ireparabil ancheta penală în curs”.

Vineri, de această dată la cererea procurorilor, un judecător a făcut public mandatul care autoriza efectuarea percheziţiei şi o listă a documentelor confiscate.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a declarat luni victima unui atac fără precedent contra unui opozant politic în Statele Unite. El a acuzat Biroul Federal de Investigaţii (FBI) că în timpul percheziţiei de la proprietatea sa Mar-a-Lago i-au fost furate mai multe paşapoarte.

”Wow! În percheziţia făcută de FBI la Mar-a-Lago, ei mi-au furat trei paşapoarte (unul expirat), împreună cu restul”, a scris Trump pe reţeaua Truth Social, creată de el însuşi, după ce Twitter i-a suspendat contul.

”Acesta este un atac asupra unui oponent politic la un nivel nemaivăzut în ţara noastră. Lumea a treia!”, a continuat fostul lider de la Casa Albă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22