Deutsche Welle: Noul guvern va încetini lupta împotriva corupţiei

E.b. | 05.01.2017

Învestirea noului guvern al României, condus de Sorin Grindeanu, nu a trecut neobservată în presa internaţională, chiar dacă nu a făcut atât de multe valuri ca nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Sunt citaţi analişti potrivit cărora conducerea PSD ar putea afecta lupta anticorupţie, iar promisiunile din programul de guvernare ar putea duce la sacrificarea investiţiilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATEAFP îl citează pe analistul economic Cristian Grosu, potrivit căruia programul de guvernare al PSD „seamănă cu lista lui Moş Crăciun”, pentru că include multe lucruri, dar nicio sursă de finanţare. În aceste condiţii, Grosu şi-a exprimat teama că cheluielile de investiţii vor fi sacrificate, conform News.ro.

 

“La sfârşitul mandatului vom fi din nou fără autostrăzile şi şcolile pe care toate guvernele de la căderea regimului comunist, în urmă cu 27 de ani, au promis să le construiască”, a subliniat analistul.

 

 

Lupta anticorupţie va avea de suferit 

 

 

Alţi experţi se tem că lupta anticorupţie va avea de suferit după întoarcerea PSD la putere, deşi noul premier a dat asigurări că această ofensivă va continua cu fermitate.

 

Reuters avertizează că promisiunile de creştere salarială a lui PSD riscă să nu fie văzute cu ochi buni de Comisia Europeană, care este îngrijorată de starea conturilor publice.

 

“Stânga, care a fost la putere din 2012 până în 2015, a revenit asupra unui număr important de măsuri de austeritate. Fiscalitatea a fost redusă, salariul minim al bugetarilor crescut, iar deficitul bugetar din 2017 ar urma să fie de patru ori mai mare decât cel din 2017, potrivit Bruxelles-ului”, mai scrie agenţia.

 

Agenţia Associated Press comentează în materialul său că există temeri că Guvernul de coaliţie – care are 26 de minişti, cu patru mai mulţi decât Guvernul tehnocrat precedent – ar putea încerca să încetinească lupta anticorupţie din ţară.

 

AP precizează că din Guvern face parte Sevil Shhaideh, un economist care a fost nominalizată pentru a deveni primul premier femeie şi musulman al ţării.

 

„Însă Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh, novice în politică şi membră a micii comunităţi musulmane din România, după ce s-a aflat că soţul ei, de origine siriană, care a lucrat în Ministerul sirian al Agriculturii, şi-a exprimat susţinerea pentru preşedintele Bashar al-Assad pe reţelele de socializare”, scrie agenţia americană.

 

 

Numirea lui Iordache ca ministru al Justiţiei alimentează temeri

 

 

“Parlamentul român a aprobat un nou Guvern de coaliţie de stânga (...), punând capăt la săptămâni de incertitudine privind cine va conduce ţara”, transmite EuroNews.

Televiziunea paneuropeană notează că PSD a ajuns înapoi la putere pe baza promisiunilor de a creşte cheltuielile guvernamentale pentru asistenţă medical şi pensii, însă unii români sunt îngrijoraţi că social-democraţii vor submina eforturile anticorupţie din ţară.

 

Numirea lui Florin Iordache ca ministru al Justiţiei a alimentat aceste temeri. Iordache a fost implicat în 2013 într-un efort de a consolida imunitatea pentru politicieni”, precizează jurnaliştii Euronews.

 

Şi Euractiv apreciază că învestirea lui Grindeanu pune capăt crizei politice izbucnite atunci când preşedintele a respins-o pe Sevil Shhaideh

 

„PSD a ajuns la putere pe baza promisiunilor de a consolida creşterea economică în România, pentru (ca ţara – n.r.) să ajungă pe locul 13 în cele mai puternice economii din UE până în 2020, faţă de locul 17 în prezent”, explică portalul de ştiri.

 

Jurnaliştii o citează pe lidera opoziţiei de centru-dreapta, Raluca Turcan, care l-a acuzat pe Grindeanu de „populism” şi care a avertizat că politicile acestuia vor duce la un dezastru financiar.

 

 

"Cabinetul personal al lui Dragnea”
 

 

The New York Times îl citează pe decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), Cristian Pîrvulescu, potrivit căruia „adevăratul premier este Liviu Dragnea”. „Acesta este cabinetul personal al lui Dragnea”, a adăugat el.

 

Pîrvulescu atrage atenţia că puţini dintre noii miniştri au avut experienţă politică. „Nu este un Guvern politic, ci de un partid de guvernare. Aceasta este o problemă reală pentru ţară”, a subliniat el.

 

The New York Times notează că membrii de cabinet care au mai multă experienţă politică au şi mai mult „bagaj politic”.

 

Cotidianul american afirmă că numirea lui Teodor Meleşcanu, un diplomat de carieră, la conducerea Ministerului de Externe, a fost laudată de unii analişti. „Este bine că avem un ministru de Externe cu experienţă, din moment ce România va prelua preşedinţia UE” în 2019, a explicat Radu Magdin, directorul Smartlink Communications, un grup de consultanţă politică.

 

El este de părere că noul Guvern va fi mai hotărât pe plan internaţional, „dar nu în mod agresiv”. Magdin aminteşte că, pentru a-şi atinge obiectivele economice fixate, Guvernul va trebui să negocieze cu Europa.

 
 

 

O părere unanimă a jurnaliştii străini este că s-a se termină o perioadă de câteva săptămâni de incertitudine pe scena politica din România, conform Digi24.ro.

 

 

Iohannis e a îndemnat noul cabinet să întărească justiţia 

 

 

The New York Times a scris că noul premier, Sorin Grindeanu, a promis că guvernul pe care îl conduce va creşte salariul minim şi va crea locuri de muncă mai bine plătite, astfel încât românii să nu mai plece în străinătate.

 

Jurnaliştii americani îl citează însă şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care a îndemnat noul cabinet să întărească justiţia şi să susţină orientarea euro-atlantică a României.

 

Şi agenţia de presă italiană ANSA l-a citat pe Klaus Iohannis, care le-a spus noilor miniştri că au o misiune grea, deoarece trebuie să îndeplinească ce au promis în timpul campaniei electorale.

 

Deutsche Welle notează că noul guvern va încetini lupta anticorupţie, o cerinţă României încă de la aderarea la UE.

 

De asemenea, jurnaliştii germani amintesc că ultimul guvern PSD a căzut după tragedia din clubul Colectiv, care a declanşat ample proteste împotriva corupţiei la nivel înalt.

 
Sputnik Moldova, filiala de la Chişinău a agenţie de presă controlată de Kremlin, aduce elogii noului guvern. Jurnaliştii spun că Liviu Dragnea a fost eroul zilei de ieri şi că opoziţia şi-a acceptat înfrângerea.

 

Sputnik Moldova o compară de Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, cu Corneliu Vadim Tudor, pentru discursul împotriva PSD şi ALDE de la tribuna Parlamentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22