Din decembrie, creștini-democrații germani vor avea un nou șef în locul Angelei Merkel

Redactia | 29.10.2018

Angela Merkel va pleca de la conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) în decembrie, a declarat un reprezentant al partidului, la o zi după o usturătoare înfrângere în alegerile regionale din Hesse, pentru AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Ea nu va mai candida la conducerea partidului”, a declarat un reprezentant al partidului sub protecţia anonimatului, confrimând astfel o informaţie dezvăluită de revista Der Spiegel şi de cotidianul Handelsblatt în ediţiile online.

 

 Și Reuters transmite că Angela Merkel a informat conducerea partidului său că nu va mai candida pentru șefia Uniunii Creștin-Democrate (CDU) la alegerile interne de la începutul lunii decembrie, agenția citând o sursă de rang înalt din partid. Merkel este președintele CDU din 2000 și cancelar din 2005. Faptul că va renunța la candidatură înseamnă că în partid se va demara o competiție pentru postul de viitor cancelar al Germaniei. Informația privind intențiile lui Merkel a făcut ca moneda euro să scadă la minimul ședinței de tranzacționare de luni.Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, a primit o nouă lovitură din partea alegătorilor, obținând 27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10 puncte procentuale față de alegerile anterioare.Renunțarea la șefia partidului va permine unui nou președinte al CDU să își consolideze poziția înainte de următoarele alegeri naționale, ce vor avea loc în 2021. Merkel ar vrea să fie urmată de secretarul general al formațiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer. Slăbirea poziției lui Merkel pe plan intern ar putea să-i afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexitul, cu criza bugetară din Italia și cu perspectiva ca partidele populiste să căștige teren la europarlamentarele din mai 2019, mai notează Reuters.

 

Rezultatul înregistrat de CDU în landul Hesse este cel mai slab din 1966 și până astazi, și probabil va conduce la amplificarea tensiunilor în cadrul formațiunii lui Merkel și în rândul coaliției de guvernământ de la Berlin.

 

Și Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al CDU, a înregistrat un rezultat dezamăgitor, obținând doar 19,8% din voturi, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat pentru prima dată în Parlamentul regional, după ce a câștigat 13,1% din voturi.

 

Andrea Nahles, liderul SPD, a declarat că rezultatul indică faptul că starea guvernului federal de coaliție este "inacceptabilă". Liderul SPD a mai afirmat că Guvernul federal trebuie să întocmească un plan clar de guvernare, urmând ca cele două formațiuni să decidă anul viitor dacă vor mai continua coaliția.

 

Permisibilitatea cancelarului Angela Merkel în materie de imigraţie a condus la creşterea popularităţii formațiunii antiimigrație Alternativă pentru Germania (AfD), care după rezultatul de duminică a reușit pentru prima dată să obțină reprezentarea în toate parlamentele regionale din Germania.

 

O creștere semnificativă a înregistrat și formaţiunea ecologistă Alianţa '90/Partidul Verzilor, care a obținut 19,8% din voturi, față de 11,1% la alegerile precedente.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22