Din spirit de frondă față de UE, Erdogan vrea să reincrimineze penal adulterul

Dora Vulcan | 21.02.2018

Turcia ar trebui să ia în considerare din nou scoaterea în afara legii a adulterului, a spus marți preşedintele Recep Tayyip Erdogan, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

Turcia a primit avertizări de la Uniunea Europeană atunci când partidul lui Erdogan a adus în discuţie prima oară acest subiect, în urmă cu peste zece ani. Partidul islamist AK a propus ideea prima dată în 2004, la doi ani după ce a preluat puterea, ca parte a unor modificări mai ample ale codului penal. Dar propunerea nu a fost primită bine de opoziţia secularistă, iar oficialii UE au spus că ar putea pune în pericol eforturile Turciei de a adera la blocul european, scrie News.ro.

 

 

Deşi Turcia mai este, teoretic, un candidat pentru aderare, discuţiile au fost sistate în urma mai multor măsuri de represiune luate de administraţia lui Erdogan după tentativa nereuşită de lovitură de stat.

 

 

„Cred că este un moment foarte, foarte bun pentru a discuta din nou problema adulterului pentru că societatea noastră este într-o altă poziţie privind valorile morale”, a spus Erdogan. „Este o problemă foarte veche. Ar trebui să fie discutată. Deja se afla printre propunerile noastre legale de la bun început. Atunci am făcut un pas în spate în concordanţă cu cererile UE, dar am făcut o greşeală”, a adăugat el.

 

 

Comentariul lui Erdogan, potrivit căruia Turcia a făcut o greşeală atunci când a urmat recomandările Uniunii Europene, demonstrează că relaţiile dintre blocul european şi Turcia sunt în continuare reci iar acest lucru vine chiar înaintea unui summit Turcia-UE din martie.

 

 

Turcia a dezincriminat adulterul pentru femei la sfârşitul anilor 90. Pentru bărbaţi, adulterul nu mai reprezenta de mult timp o infracţiune.

 

 

Erdogan, care este acuzat de critici că nu respectă libertăţile democratice prin măsurile sale represive, a vorbit anterior de dorinţa sa de a creşte „o generaţie pioasă”. Preşedintele turc a încercat pe parcursul carierei sale să readucă religia în viaţa publică din Turcia, o ţară seculară din punct de vedere constituţional.

 

 

Anul trecut, guvernul a anunţat o programă şcolară nouă din care era exclusă teoria evoluţiei a lui Charles Darwin, acesta fiind considerat de către opoziţie încă un pas pentru a întoarce Turcia către religie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22