Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al premiului Nobel, a murit la vârsta de 61 de ani

I.g. | 13.07.2017

Laureatul Nobel Liu Xiaobo, încarcerat în China din cauza activităţii sale în favoarea democraţiei, a murit joi, la spital, la vârsta de 61 de ani, anunţă oficiali chinezi, relatează BBC News.

Pe aceeași temă

 

Activistul chinez era spitalizat din cauza unui cancer la ficat, în fază terminală, în nord-estul Chinei. El a fost transferat la spital luna trecută, de la închisoare, unde ispăşea o condamnare la 11 ani de detenţie pentru ”subversiune”. Un profesor universitar care a devenit un activist pentru drepturile omului, Liu a fost catalogat drept un ”criminal” de către autorităţile comuniste de la Beijing, scrie News.ro.

 

El a fost încarcerat de mai multe ori şi i s-au impus restricţii dure în perioada în care s-a aflat în libertate, iar soţia sa, Liu Xia, a dost plasată în arest la domiciliu. În ultimele săptămâni, înaintea morţii sale, cazul lui Liu a provocat un adevărat scandal internaţional.

 

O serie de ţări occidentale au îndemnat China să-i permită lui Liu să plece din ţară pentru a primi îngrijiri paliative. Un medic german şi unul american, care l-au vizitat şi examinat recent, au spus că poate călători în străinătate. Însă experţi medicali chinezi au insistat că era prea bolnav ca să poată călători.

 

Liu a fost un simbol al luptei pro-democraţie pentru activişti din afara Chinei continentale. Însă mulţi chinezi nu-l cunosc acasă, unde autorităţile cenzurează ştirile despre el. Activistul a jucat un rol semnificativ în protestele din Piaţa Tiananmen, în iunie 1989, reprimate violent, într-o baie de sânge, cu armata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22