Dmitri Gudkov anunţă că a fugit din Rusia și acuză presiuni din partea Moscovei

Redactia | 07.06.2021

Opozantul şi fost deputat rus Dmitri Gudkov a anunţat că a plecat din Rusia și a ajuns în Ucraina.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată din cauza presiunilor din partea autorităţilor de la Moscova, susține Gudkov.

El a precizat că surse apropiate Kremlinului i-au spus că dacă nu părăseşte ţara va fi arestat într-un fals dosar criminal montat împotriva lui.

Dmitri Gudkov fusese reținut săptămâna trecută, la scurt timp după ce poliția arestase un alt opozant rus, Andrei Pivovarov.

"Mă apropii de Kiev", a scris el într-o postare pe Facebook a cărei autenticitate a confirmat-o pentru AFP. Dmitri Gudkov a fost arestat săptămâna trecută, la scurt timp după ce poliția l-a reținut pe un alt opozant al Kremlinului, Andrei Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

Doi opozanți ai lui Putin, arestați în 2 zile

Fostul deputat a fost reţinut sub suspiciunea că nu şi-a plătit nişte datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidenţială în perioada 2015-2017 şi risca până la cinci ani de închisoare. Partizanii săi au văzut arestarea lui o formă de pedeapsă pentru dorinţa de a candida la parlamentare.

El a fost eliberat joi seară fără a fi inculpat - o rară schimbare din partea autorităţilor ruse. Rudele şi prietenii s-au bucurat pentru eliberarea lui, dar au sugerat că nu va fi autorizat să candideze la legislativele din toamnă, notează Agerpres. Celălalt adversar, Andrei Pivovarov, se află în continuare în închisoare după o audiere în faţa unei instanţe, miercuri, care a ordonat să fie plasat în arest preventiv pentru două luni.

Andrei Pivovarov este fostul director al organizaţiei Open Russia (Rusia Deschisă) fondată de oligarhul în exil şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski.

La sfârşitul lui mai, Open Russia şi-a anunţat autodizolvarea, încetându-şi activităţile în Rusia, de teama punerii sub acuzare a membrilor săi.

Autoritățile ruse și-au intensificat acțiunile represive asupra opoziției pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din 19 septembrie, în condițiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate, în ciuda popularităţii lui Vladimir Putin

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22