Documentele secrete ale Pentagonului arată că SUA nu cred că Ucraina poate câștiga rapid războiul

L. G. | 12.04.2023

În documentele secrete ale Pentagonului „scurse” pe rețelele de socializare arată pesimismul și evidențiază dotarea insuficientă a forțelor ucrainene care pot intra într-un impas în lunile următoare.

Pe aceeași temă

Mai multe informații clasificate se referă la apărarea antiaeriană cu rază medie de acțiune a Ucrainei cu rolul de a proteja trupele din prima linie care va fi „complet anihilată până pe 23 mai”, sugerând că Rusia ar putea obține în curând superioritatea aeriană, iar Ucraina n-ar mai putea să desfășoare forțele terestre necesare pentru o contraofensivă.

Documentele subliniază, de asemenea, problemele cu care se confruntă ofensiva militară a Rusiei, prevăzând că rezultatul va fi un impas între cele două părți în viitorul previzibil.

„Campania de uzură a Rusiei în regiunea Donbas se îndreaptă probabil către un impas, și zădărnicește obiectivul Moscovei de a captura întreaga regiune în 2023”, se arată într-unul dintre documentele clasificate.

Oficiali familiarizați cu situația au declarat pentru CNN că documentele par să facă parte din informațiile zilnice transmisă de serviciile de informații funcționarilor de rang înalt ai Pentagonului, inclusiv șefului statelor majore ale armatei americane, generalul Mark Milley.

Generalul locotenent în retragere Mark Hertling, analist militar și de securitate națională al CNN, a declarat că provocările cu care se confruntă Ucraina pentru a declanșa contraofensiva de primăvară sunt știute de câteva săptămâni, inclusiv necesitatea de a integra echipamentele occidentale și trupe noi și de a se asigura că există un lanț de aprovizionare funcțional. El consideră că scurgerea de documente secrete nu va modifica planurile Kievului.

„Nu am văzut nimic în documentele pe care le-am consultate care să mă determine, ca comandant, să-mi schimb planurile”, a spus Hertling. „Le-a oferit rușilor câteva informații în ceea ce privește locația unităților și capacitățile de muniție și echipament, dar aș îndrăzni să spun că rușii oricum știau deja toate acestea.”

Oficialii americani au avertizat public că războiul ar putea dura

În multe privințe, evaluarea războiului din Ucraina din documente este similară cu ceea ce au spus oficialii americani în mod public, deoarece înalți oficiali ai administrației Biden au spus că este probabil ca războiul să dureze luni de zile, dacă nu mai mult.

Dar evaluarea detaliată a războiului este prezentată cu claritate în notele informative care descriu provocările cu care se confruntă Ucraina, în ciuda succeselor sale obținute în ultimul an al războiului.

Un oficial dintr-o țară care face parte din acordul numit Five Eyes de partajare a informațiilor cu SUA a declarat anterior pentru CNN că este alarmant să vezi cum informațiile secrete despre războiul Ucrainei s-au scurs din birourile Pentagonului.

„În mod public, oficialii americani și ucraineni au minimalizat semnificația documentelor clasificate.

Secretarul de stat Antony Blinken a asigurat conducerea Ucrainei cu privire la sprijinul „de fier” al Statelor Unite, după scurgerile documentelor Pentagonului, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat Antony Blinken, acesta „a reafirmat sprijinul ferm al SUA și a respins categoric orice încercare de a pune la îndoială capacitatea Ucrainei de a câștiga pe câmpul de luptă”, a scris Kuleba marți pe Twitter.

„SUA rămân partenerul de încredere al Ucrainei, concentrat pe sprijinirea victoriei noastre și pe asigurarea unei păci juste”, a spus Kuleba.

La o conferință de presă de marți, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a spus că va „întoarce fiecare piatră până vom găsi sursa” scurgerii documentelor de informații.

Între timp au apărut și alte documente. Washington Post a scris luni despre un alt document scurs, cu  evaluarea sumbră din februarie cu provocările cu trupele, muniția și echipamentele care ar putea face ca Ucraina să nu-și atingă obiectivele sale în contraofensiva planificată de primăvară.

Un document din februarie arată că SUA cred că Ucraina poate mobiliza 12 brigăzi de luptă pentru contraofensiva de primăvară, din care trei antrenate în Ucraina și nouă antrenate și echipate de SUA. Potrivit documentului, șase dintre brigăzi ar fi gata până la sfârșitul lunii martie, iar celelalte șase până la sfârșitul lunii aprilie.

Documentele scurse includ hărți detaliate ale pozițiilor de pe câmpul de luptă, statistici privind numărul de militari uciși și răniți și estimări ale numărului de tancuri, avioanelor de luptă și a altor arme care au fost distruse.

Există evaluări ale forțelor ucrainene în jurul orașului Bahmut, în jurul căruia s-au dat cele mai grele lupte din ultimul an. Într-o actualizare din februarie, informațiile includ detalii despre satele din care armata ucraineană s-a retras și ce poziții încă le controlează.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22