Documentele secrete „scurse” de la Pentagon descriu un Bahmut aproape „complet încercuit”

L. G. | 10.04.2023

Documentele secrete scurse de la Pentagon descriu situația dramatică a apărătorilor ucraineni ai Bahmutului, oraș care la 25 februarie era aproape „complet încercuit” de către trupele rusești.

Pe aceeași temă

Scurgerile de informații fac inclusiv referire la „moralul scăzut” al forțelor ucrainene din regiune, informează New York Times.

Armata ucraineană a fost pe punctul de a suferi o înfrângere la Bahmut, cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului din Ucraina, conform unei evaluări secrete a Pentagonului realizate la sfârșitul lunii februarie a acestui an.

Raportul armatei americane arată că ucrainenii mai dețineau - în acel moment - controlul asupra unui singur drum de acces către Bahmut, descris de generalul Oleksandr Sîrski, șeful forțelor terestre ucrainene, drept „ultimul pai” prin care apărătorii orașului mai „respirau”.

Documentele scurse de la Pentagon menționează eforturile armatei ruse de a încercui Bahmutul, prin două atacuri pe flancuri, desfășurate prin câmpiile și satele situate la nord-vest și sud-vest de oraș, în încercarea de a prinde trupele ucrainene din oraș în încercuire și a le tăia toate căile de acces/aprovizionare. „La 25 februarie, forțele ucrainene erau aproape complet încercuite de forțele ruse în Bahmut”, se arată în raportul secret al Pentagonului.

Documentele secrete ale armatei americane - datate la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie - descriu inclusiv încercările generalilor ucraineni de a remedia situația.

Raportul face astfel referire la șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, care s-a oferit să desfășoare forțe de elită, aflate sub comanda sa directă, pentru două săptămâni, pentru a-i respinge pe rușii care amenințau să preia controlul asupra ultimului drum de acces spre Bahmut. Astfel, conform lui Budanov, situația trupelor ucrainene era „catastrofală”.

De asemenea, conform lui Roman Mashoveț, consilier al șefului statului major al armatei ucrainene a precizat că „moralul la Bahmut era scăzut, cu forțele ucrainene trăind sub impresia că erau aproape complet încercuite”. În cazul în care trupele ucrainene de la Bahmut ar fi încercuite complet, acestea ar rămâne rapid fără muniții, iar militarii răniți nu ar mai putea fi evacuați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22