Dodon consideră o reuşită referendumul pentru destituirea primarului Chirtoacă

E.b. | 19.11.2017

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, consideră că organizarea referendumului pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, este "o reușită" a stângii.

Pe aceeași temă

 
 
 El a declarat că scrutinul de duminică reprezintă o oportunitate "pentru schimbarea situației în Chișinău".

 

Prezenta la urne este deosebit de scazuta, circa 50.000 de alegatori pana in jurul pranzului, relateaza Unimedia.md

 

Astfel, rata de participare este de circa 8%, aproape de trei ori mai mica decat in turul II al alegerilor din 2015, cand pana la pranz se prezentasera deja la urne 20,3% dintre cei inscrisi in liste.

 

VEZI AICI

 

Prezenta este monitorizata in timp real si afisata pe monitoare de Comisia Electorala Centrala. Pentru a fi declarat valid, rata de participare la referendum trebuie sa depaseasca pragul de 33.3% din numarul total al alegatorilor, care este de peste 650.000.


"Eu cred că este important că astăzi noi am oferit chișinăuienilor (posibilitatea) să voteze pentru schimbarea situației în Chișinău. Noi am dat această posibilitate, pentru că am semnat și eu pentru referendum atunci când a început campania de colectare a semnăturilor, când, împreună cu peste 80.000 de chișinăuieni, am inițiat acest referendum. Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră, pentru că, în premieră, în 26 de ani de independență, chișinăuienii au inițiat un referendum de demitere, nefiind de acord cu cel care conduce orașul de mai bine de zece ani", a afirmat duminică Dodon la ieșirea din secția de votare.

El a făcut apel la populația din capitala Republicii Moldova să "profite de această ocazie" și să participe la vot, astfel încât referendumul să fie validat.
Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

 

Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și este susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și "Partidul Nostru", transmite Agerpres.

 

Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea "Susțineți revocarea din funcție a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?", iar pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor.

 

Potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el a votat un număr egal sau mai mare de alegători, decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces".

 

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fie valabil este nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

 

În timp ce partidele de stânga, dar și președintele Igor Dodor susțin referendumul și fac apel la alegători să participe la acțiunea electorală, partidele de dreapta, printre care Partidul Liberal, din partea căruia a candidat și a fost ales Dorin Chirtoacă, dar și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au anunțat că vor boicota referendumul

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22