Doi politicieni români, pe lista anchetatorilor lui Broidy, fundraiser-ul din campania lui Trump

Dora Vulcan | 08.07.2019

Un juriu federal din New York îl investighează pe Elliott Broidy pentru folosirea poziției de vicepreședinte al comisiei de învestire a președintelui Trump pentru a încheia afaceri cu lideri străini.

Pe aceeași temă

Dintr-o citație vizând mai multe persoane transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii care au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri profitând de poziția sa de vicepreședinte al comisiei de învestire a președintelui SUA, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România, potrivit documentelor obținute de The Associated Press și citate de Huffington Post, scrie G4Media.

Potrivit sursei citate, procurorii par să investigheze dacă Broidy s-a folosit de accesul la Trump pentru câștig personal și dacă a încălcat Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini „ceva de valoare” pentru a obține un avantaj comercial.

Lucrurile valoroase în acest caz ar fi putut fi o invitație la ceremonia de investire din ianuarie 2017 sau accesul la Trump.

Avocații lui Broidy au declarat pentru AP că Broidy sau compania sa globală de securitate Circinus nu au avut niciun contract sau schimb de bani cu „orice agenție, intermediar sau agent guvernamental din România”.

Aceșia au mai declarat că Circinus a încheiat un acord cu Angola în 2016, dar că nu a existat nicio legătură cu ceremonia de investire sau cu rolul lui Broidy în comitetul de învestire.

„Orice sugestie contrară este complet falsă”, se mai arată în declarație.

Pe 22 iunie, The Wall Street Journal scria că procurorii americani și-au intensificat cercetările în ce-l privește pe fundraiser-ul Elliott Broidy, fiind vizate persoanele care au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Potrivit sursei citate, procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

”Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scrie WSJ.

Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au participat, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, informație făcută publică chiar de fostul lider PSD, acum în închisoare, și de propaganda PSD-istă ca o mare reușită a fostului lider al PSD.

articolul integral, pe G4Media.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22