Donald Trump extinde pentru UE scutirea provizorie de tarife pentru oțel și aluminiu

Redactia | 01.05.2018

Așa cum era în mare măsură așteptat, cu puțin timp înainte de termenul limită de marți, The Wall Street Journal a anunțat că președintele Trump a decis să amâne până la 1 iunie impunerea tarifelor pentru importurile de oțel și aluminiu în cazul Uniunii Europeane și a celorlalți aliați ai SUA.

Pe aceeași temă

 

 

Excepțiile temporare cuprind UE, Canada, Mexic, Australia, Brazilia și Argentina. Astfel s-a evitat un război comercial ce ar fi aruncat piețele globale în aer și lanțurile internaționale de aprovizionare ar fi devenit total nesigure pentru aproape jumătate din importurile de oțel din SUA.

 

Statele Unite au impus inițial taxe la nivel mondial de 25% pentru importurile de produse de oțel și 10% pentru aluminiu, în martie, dar și-au scutit temporar aliații de tarife până la 1 mai. Deciziile de duminică extind această amânare cu încă o lună.

 

În 2017, Europa a exportat în Statele Unite produse din oţel în valoare de 5,3 miliarde de euro, iar de aluminiu de 1,1 miliarde de euro.

 

Cuprinderea în acord a Canadei și Mexicului era de așteptat, dar nu era sigur dacă SUA ar fi procedat la fel cu tarifele pentru Europa de la 1 mai.

 

Amânarea nu șterge incertitudinea care rămâne cel puțin pentru o perioadă de timp. Nu se știe încă, dacă unele țări pot negocia cote limitate, sau pot să-și reducă exporturile de bunăvoie, sau dacă toate țările vor fi incluse în noul plan de tarife.

 

În plus, WSJ raportează că Casa Albă va anunța luni seara că a finalizat un deal prin care a scutit Coreea de Sud de tarife, reflectând detaliile care au fost anunțate anterior de biroul reprezentanților comerțului din S.U.A.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22