Donald Trump șochează iar: Pot să împușc oameni pe stradă și tot nu pierd alegători

Iulian Popescu | 24.01.2016

Mogulul Donald Trump, cel care ar putea deveni candidatul republicanilor la președinția SUA, revine în spațiul public cu o nouă declarație șocantă, după ce, în urmă cu o lună, afirma că vrea să închidă frontierele SUA pentru musulmani.

Pe aceeași temă

 

Trump a declarat sâmbătă, în timpul campanieie desfășurate în statul Iowa, că ar putea să împuște pe cineva, pe 5th Avenune, și tot nu ar pierde alegători, informează The Independent, preluat de Realitatea Tv.

 

"Aș putea să mă opresc în mijlocul 5th Avenue și să împușc pe cineva și tot nu mi-aș pierde votanții. Este incredibil", a declarat Trump, mimând în același timp spre camera de luat vederi, care era îndreptată asupra sa, o apăsare pe trăgaci.

 

Declarația este și mai gravă în contextul în care deținerea armelor de foc este una dintre discuțiile cele mai aprinse care se dezbat acum în Statele Unite.

 

Anul trecut, numărul uciderilor în masă a crescut alarmant: nu mai puțin de 373 de persoane au murit în astfel de incidente, în 2015.

 

***

 

Aproximativ 32.000 de oameni mor anual, in SUA, ca urmare a violentelor cu arme de foc.

Recentele atacuri armate l-au făcut pe presedintele Barack Obama, la inceput de 2016, sa promoveze o mai puternica reglementare a regimului armelor de foc, trecand peste Congresul SUA, majoritar republican.

 

Nicio familie nu si-ar fi imaginat ca ii va pierde pe cei dragi in urma unui glont tras dintr-o arma”, a spus presedintele Obama intr-un discurs tinut la începutul anului și perceput drept istoric in ce priveste legiferarea regimului armelor de foc. “De fiecare data cand ma gandesc la acei copii (morti in urma violentelor armate – n.r.) ma infurii”, a continuat Obama, vadit emotionat.

 

Cu lacrimi in ochi, seful statului american a cerut Congresului “sa dea dovada de curaj si sa ia atitudine in fata minciunilor lobby-ului armelor”, Obama facand un apel catre toti politicienii “sa isi ia responsabilitatea de a-si proteja cetatenii”. Avandu-l in stanga sa pe vicepresedintele Joe Biden, liderul de la Casa Alba le-a cerut tuturor guvernatorilor americani sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca populatia de rand traieste intr-un climat de siguranta.

 

Influenta NRA (National Rifle Association – Asociatia Nationala a Armelor) face un lobby puternic in Congres pentru a impiedica orice tentativa de a legifera un control mai strict asupra regimului armelor de foc.

 

Cum era de asteptat, GOP (republicanii) au condamnat cu vehementa decizia presedintelui. Senatorul de Texas Ted Cruz a promis sa intoarca masura lui Obama daca va ajunge presedintele tarii. “Aceste decizii luate de presedintele Obama nu au nici macar valoarea hartiei pe care sunt scrise, pentru ca atunci cand traiesti ghidat de stilou, mori ghidat de stilou, iar stiloul meu are capacitatea de a sterge lucrurile”, a argumentat Cruz, acuzand un atac la cel de-al doilea amendament.

 

La baza deciziei sale de a sari peste Congresul american majoritar republican, a spus Obama, sta chiar inactiunea Congresului in a legifera un control mai sever asupra regimului armelor de foc. “Lobby-ul armelor poate tine Congresul ostatic, dar nu poate tine America ostatica”, a spus presedintele democrat.

 

Decizia, cu bataie lunga

 

Hotararea luata de Administratia Obama obliga toti vanzatorii de arme, chiar si pe cei cu activitate on-line, sa isi ia licenta si sa faca verificari de background inainte sa vanda o arma. Cum era de asteptat, NRA a promis sa combata decizia Casei Albe atat in Congres, cat si in instantele de judecata.

 

Totusi, actiunea demarata de presedintele american nu va avea impact pe termen scurt, presa de peste Ocean scriind ca, de fapt, intentia lui Obama este de a se asigura ca eforturile pentru un control mai puternic asupra armelor de foc vor continua si dupa incheierea mandatului sau. “Va fi dificil si nu se va intampla peste noapte. Nu se va intampla in actuala legislatura a Congresului. Nu se va intampla in timpul mandatului meu de presedinte”, a mai aratat seful statului american, potrivit Huffington Post.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22